13 oktober 2024

Sgr A* ontstond mogelijk door een botsing van twee zwarte gaten negen miljard jaar geleden

Sgr A*, in beeld gebracht door de EHT. Credit: EHT Collaboration

Twee sterrenkundigen van het Nevada Center for Astrophysics van de UNLV (NCfA) hebben de gegevens bestudeerd van het superzware zwarte gat Sagittarius A* (Sgr A*) in het centrum van ons Melkwegstelsel en daaruit blijkt dat Sgr A*, zoals het zwarte gat kortweg wordt genoemd, mogelijk het resultaat is van een botsing van twee zwarte gaten negen miljard jaar geleden. Sgr A* werd in 2022 gefotografeerd met de Event Horizon Telescope (EHT), waarbij wereldwijd acht radiotelescopen het zwarte gat waarnamen en die gegevens werden gebundeld tot één foto.  Yihan Wang en Bing Zhang hebben de EHT-gegevens van Sgr A* bestudeerd en getracht te achterhalen hoe Sgr A* precies ontstaan is. Er zijn in theorie twee manieren hoe zwarte gaten gegroeid kunnen zijn tot de superzware categorie die ze zijn. Dat kan gebeuren door accretie van materie. d.w.z. dat er van buitenaf materie in de vorm van gas naar het zwarte gat toe stroomt. Maar het kan ook door botsingen van zwarte gaten.

Van belang was de rotatie van Sgr A*, die relatief erg snel is, en de stand van de rotatieas van het zwarte gat, die schuin staat ten opzichte van de rotatieas van het gehele Melkwegstelsel. Deze eigenschappen vallen het beste te verklaren als Sgr A* ontstaan is door een botsing van het centrale zwarte gat in de Melkweg en het centrale zwarte gat van een satellietstelsel, iets dat circa negen miljard jaar geleden moet zijn gebeurd. Beide zwarte gaten waren toen al superzwaar. De verhouding tussen de massa’s van de zwarte gaten was 4:1 (van Melkweg-zwart gat versus satelliet-zwart gat) en de inclinatie van de baan van het aanstormende satellietstelsel moet groot zijn geweest. Dit zou allemaal gebeurd kunnen zijn bij de bekende Melkweg-Gaia-Enceladus botsing.

Meer hierover kan je lezen in het vakartikel van Yihan Wang, Bing Zhang. Evidence of a past merger of the Galactic Centre black holeNature Astronomy, 2024.

Bron: UNLV.

Share

Speak Your Mind

*