Met de Hubble ruimtetelescoop én de Chandra röntgen-ruimtetelescoop is in de kern van een sterrenstelsel een duo van superzware zwarte gaten ontdekt, die op slechts 300 lichtjaar afstand van elkaar staan – een record. Het gaat om het gasrijke sterrenstelsel MCG-03-34-64, dat eigenlijk twee op elkaar botsende sterrenstelsels zijn. Het staat op een afstand van 800 miljoen lichtjaar van de aarde en door de toevoer van materie naar de zwarte gaten toe zijn deze zeer actief en vormen ze een Actieve Galactische Nucleus (AGN), zoals het wordt genoemd. De ontdekking berust op toeval, want met Hubble zochten ze helemaal niet naar het duo. Wat ze zagen met Hubble waren drie optische diffractiepieken vanuit de kern van MCG-03-34-64, die wijzen op een grote hoeveelheid gloeiend zuurstof. Meestal worden dat soort pieken veroorzaakt door obstructies in de lichtgang van een spiegeltelescoop, maar in dit geval hadden ze een fysieke oorsprong in het sterrenstelsel zelf. Toen ze vervolgens MCG-03-34-64 gingen bekijken met Chandra bleken er in de kern vlak bij elkaar twee bronnen van röntgenstraling te staan.
.@NASAHubble and @chandraxray have discovered two supermassive black holes only 300 light-years apart in the galaxy MCG-03-34-064.
These black holes are active galactic nuclei (AGN), powered by infalling gas. They were observed using visible light and X-rays, revealing their… pic.twitter.com/toFhwkW7oB
— Erika (@ExploreCosmos_) September 9, 2024
Het duo blijkt ook radiostraling uit te zenden, zo werd bevestigd door waarnemingen gedaan met de Karl G. Jansky Very Large Array vlakbij Socorro, New Mexico (VS). Omdat het dus gaat om zowel visuele, röntgen- als radiostraling lijkt iets anders dan een paar superzware zwarte gaten te kunnen worden uitgesloten. De twee zwarte gaten cirkelen langzaam maar zeker naar elkaar toe en in pakweg zo’n 100 miljoen jaar kunnen ze botsen en samensmelten.
Meer over het duo van superzware zwarte gaten kan je vinden in het vakartikel van Anna Trindade Falcão et al, Resolving a Candidate Dual Active Galactic Nucleus with ∼100 pc Separation in MCG-03-34-64, The Astrophysical Journal (2024).
Bron: Phys.org.
Speak Your Mind