Een internationaal team van sterrenkundigen heeft met behulp van de Webb ruimtetelescoop een bijzondere exoplaneet ontdekt, een opgezwollen warme exoplaneet zo groot als Jupiter, maar met tien keer minder massa, met een opvallende oost-west asymmetrie in zijn atmosfeer. Er is een groot verschil tussen de oost- en westkant van de atmosfeer van WASP-107b, de exoplaneet in kwestie. Waarnemingen gedaan met Webb tijdens transities – als de planeet (op 210 lichtjaar afstand van de aarde) gezien vanaf de aarde voor de ster langsschuift – hebben laten zien dat er verschillen zijn in de temperatuur en bewolking tussen de oostelijke en westelijke kant van de planeet. Het is voor het eerst dat bij een exoplaneet ver verwijderd van de aarde zo’n asymmetrie is ontdekt.
WASP-107b heeft een synchrone rotatie, dat wil zeggen dat hij altijd met dezelfde kant naar de ster kijkt, de ster WASP-107. Met de zogeheten transmissie spectroscopie techniek hebben ze met Webb de transities van de planeet bekeken en daarmee konden ze nauwkeurig diens atmosfeer bekijken. Eén kan van de planeet blijkt zo’n 100K warmer te zijn dan de andere kant, met een gemiddelde temperatuur van 770K. Het is aan die warmere kant ook bewolkter. WASP-107b wordt ook wel een super-Neptunus genoemd.
Meer informatie over de bijzondere planeet WASP-107b vind je in het vakartikel Evidence for morning-to-evening limb asymmetry on the cool low-density exoplanet WASP-107 b, Nature Astronomy (2024).
Bron: Phys.org.
Speak Your Mind