Het ATLAS-systeem waarmee astronomen de hele sterrenhemel monitoren heeft enkele dagen geleden een nieuwe komeet ontdekt, die snel richting de zon valt. De komeet heeft nog geen naam en wordt nu aangeduid als “A11bP7I”. Het lijkt een relatief grote “zonnescheerder” te zijn, die vlak langs de zon zal vliegen. Als hij intact blijft kan deze eind oktober met het blote oog zichtbaar worden.
Ze zeggen dat deze komeet gelijkenissen vertoont met Lovejoy (C/2011 W3). Die was met het blote oog te zien! Net als deze Lovejoy maakt A11bP7I deel uit van de ‘Kreutz familie’. Dit zijn vermeende brokstukken van een reuzekomeetkern die duizend jaar geleden uiteen is gevallen. Er zijn al duizenden fragmenten daarvan gezien door de SOHO-ruimtezonnetelescoop die dicht bij de zon verdampten. Maar als een brokstuk groot genoeg is om de bocht rond de zon te overleven, dan kan het een mooie show geven, zo is ook herhaaldelijk gebleken.
Maar ook al wordt het spectaculair: Kreutz-familie kometen hebben een dusdanige baanhelling dat hun periheliumpassage in het zuidelijke deel van de hemel plaatsvindt. Na het perihelium bewegen kometen verder zuidwaarts aan de hemel, wat ze opnieuw gunstiger maakt voor waarnemers in het zuiden. Waarnemers op het noordelijk halfrond kunnen dit soort kometen geheel missen omdat ze te dicht bij de zon staan als ze helder zijn, en uit het zicht verdwijnen na het perihelium.
Lovejoy (C/2011 W3) heb ik in ieder geval niet gezien en dat is dus logisch, want met kerst 2011 zat ik niet in Australië of zo.
Ik heb wel een paar jaar later een andere Lovejoy gezien en op de foto gezet. Dat maakte het verwarrend voor mij.
Goed, nu zijn bij deze de verwachtingen voor A11bP7I meteen getemperd.
Bron: spaceweather.com en wikipedia
Speak Your Mind