We hebben geduld moeten hebben in ons platte landje op het noordelijk halfrond, maar komeet C2023 A3 Tsuchinshan–ATLAS is nu ook bij ons te zien!
Op 8 oktober ging de komeet door de klimmende knoop van zijn baan en zou vanaf 11 oktober zichtbaar moeten zijn aan onze avondhemel. Deze week, van 13 tot 20 oktober, is de meest gunstige week en kunnen we – bij helder weer – met blote oog genieten van een prachtige komeet met staart.
Gisterenavond (di 14/10) waren de weergoden ons gunstig gezind en klaarde het tegen de avond prachtig op, met een transparante, wolkeloze lucht tot aan de horizon. Geen wonder dat menigeen eropuit trok om de komeet ’te vangen’.
Dat je verwachtingen behoorlijk meespelen bij hoe je zoiets beleeft, blijkt maar weer eens. Omdat ik vorige week vrijdag met nul resultaat met een verrekijker de hemel had afgespeurd en diverse berichten las van een diffuus object, was ik me af gaan vragen of de komeet wel met het blote oog zichtbaar zou zijn. Aan de andere kant kwamen er indrukwekkende foto’s langs, met opmerkingen als ‘beter dan Neowise’.
Het duurde gisteren verontrustend lang voordat ik de komeet eindelijk in mijn verrekijker ontdekte. Eenmaal in de kijker zag ik ‘m snel daarna ook met het blote oog. Toen het nog wat donkerder werd, verscheen een prachtige streep licht: de komeetstaart. Inderdaad een diffuus object, maar toch de beste komeet die ik in dik 25 jaar heb gezien! Ik was verrukt met deze meevaller!
Toen kreeg ik een foto en app van Arie: “Zo hèhè gelukt. Nou, een zonnebril of lasbril heb je er echt niet voor nodig. ”
Ik: “Maar uiteindelijk wel makkelijk met blote oog te zien en best een lange staart❗”
Arie: “Ja klopt, een lange staart. Maar toch vond ik ‘m erg vaag/zwak.”
Piep. Bericht van Peter Pulles Vrijlandt: “Wat een práchtkomeet! Lange staart”
Dus mensen, het is maar aan wie je het vraagt hoe mooi de komeet deze week aan de hemel staat!
Toen ik de foto’s thuis bekeek, zag ik dat er een antistaart op te zien was. De aarde trekt door het baanvlak van de komeet. De scherpe rand van de waaiervormige stofstaart lijkt dan naar de zon te wijzen – een optische illusie die tegen onze intuïtie ingaat.
De anti-staart zal de komende dagen vervagen, maar de komeet zelf blijft nog een aantal dagen goed zichtbaar aan de avondhemel, ondanks de volle maan. Kijk ongeveer 3 kwartier na zonsondergang in westelijke richting. Zoek de komeet met een verrekijker, en eenmaal gevonden, is hij ook met het blote oog goed zichtbaar. De staart strekt zich meer dan 10 graden boven de westelijke horizon uit en lijkt op de lichtbundel van een skybeamer in de verte. Zelfs nadat de kop van de komeet is ondergegaan blijft de staart nog enige tijd zichtbaar.
Op www.astroflex.nl hou ik bij welke hemelverschijnselen mooi zijn om met een verrekijker te bekijken en ik publiceer daar regelmatig een nieuw zoekkaartje.
En nu nog wat plaatjes 🙂
bron: spaceweather.com
Mooie foto met die antistaart Paul! Alsof er een soort van beam van de aarde naar de komeetkern is gericht.
Echt een hele mooie foto Paul. Ik had de grotere versie wel willen zien. Ik denk dat we in het westen teveel lichtvervuiling hebben.