7 november 2024

Eerste foto van Sgr A* – het zwarte gat in de Melkweg – was wellicht niet accuraat

Credit: Miyoshi et al. (CC BY 4.0)

Jullie weten het misschien nog wel, donderdag 12 mei 2022 toen sterrenkundigen verbonden aan de Event Horizon Telescope (EHT) de eerste foto presenteerden van Sagittarius A* (kortweg Sgr A*), het superzware zwarte gat in het centrum van ons Melkwegstelsel. Op de foto zagen we een op een donut lijkende structuur, een ringvorm van lichte en minder lichte delen. Maar recente heranalyse van alle EHT-data door sterrenkundigen van het National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ) laat zien dat die vorm mogelijk niet klopt en dat het eerder gaat om een langwerpige vorm, die de accretieschijf van superheet gas heeft. Ze hebben een nieuwe foto gepubliceerd, welke je hierboven ziet, die een langere vorm in de oost-west richting heeft en die aan de oostkant helder is en aan de westkant donker, hetgeen mogelijk betekent dat de oostkant onze kant op komt.

De oorspronkelijke eerste opname van ons zwarte gat. Credit:
EHT Collaboration

Dat de eerste foto een verkeerd beeld geeft komt vermoedelijk door fouten die gemaakt zijn tijdens de analyse in 2022 van de EHT-data. De foto van Sgr A* werd feitelijk al in 2017 gemaakt en wel door de acht radiotelescopen die verbonden waren aan het wereldwijde EHT-netwerk. Maar in de waarnemingen van die acht telescopen zaten hier en daar ook ‘gaten’ en met speciale software werden die gaten gedicht. Miyoshi Makoto (NAOJ) en zijn team hebben die gaten nu met nieuwe algoritmes gevuld en daar komt een ander plaatje uit dan in 2022. Op basis van de nieuwe gegevens denken ze dat Sgr A* met 60% van de lichtsnelheid roteert.

Meer hierover is te lezen in het vakartikel ‘An Independent Hybrid Imaging of Sgr A* from the Data in EHT 2017 Observations’ door Makoto Miyoshi et al, dat gepubliceerd is in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Bron: RAS.

Share

Comments

  1. In juni 2022 hadden dezelfde 3 auteurs precies hetzelfde probleem met het plaatje van de M87. (https://iopscience.iop.org/article/10.3847/1538-4357/ac6ddb) Sindsdien heeft het slechts 22 citaties opgeleverd, wellicht door de toonzetting. Bijna gelijktijdig zien we een publicatie (8 citaties) die de EHT versie ondersteund (https://arxiv.org/pdf/2205.10267) Het is welbekend dat Japanners goed zijn in het kopiëren en verbeteren van bestaande producten 🙂 dus wellicht hebben ze een punt als ze de data anders interpreteren.

Speak Your Mind

*