6 december 2024

Taikonauten of astronauten straks op de maan? China lanceert ambitieuze bemande maanmissie met monsterraket LM 10A

Lange Mars 10 static fire test, 14 juni 2024, Credits; CASC/CNSA

China schroeft in het kielzog van enkele succesvolle robotische maanlandingsmissies zijn ambities voor bemande maanreizen verder op. Recent heeft het Chinese ruimteagentschap CASC aangekondigd dat de in ontwikkeling zijnde monsterraket de ‘Lange Mars 10A’ in 2026 naar de maan geschoten zal worden met bemanning, of beter gezegd, met ’taikonauten’. Het zal een cruciale stap betekenen in China’s exploratie van de ruimte. Een model van de Lange Mars 10A, een single-core raket voor het lanceren van bemanning, zal worden onthuld op de Zhuhai Airshow in Zuid-China, die morgen, op 12 november wordt geopend., zie hier op X/CNSAwatcher. Tevens zal een model van de LM 9 te zien zijn, met een herbruikbare trap, net als SpaceX’ Starship-raketsysteem.

De raket zal naar verwachting zijn debuutlancering maken in 2026, meldde een bericht van 5 november j.l. van het Science and Technology Daily, een officiële publicatie an het Chinese ministerie. De 67,4 meter lange en 5,0 meter brede Lange Mars 10A zal tevens worden gebruikt om toekomstige ruimteschepen naar het ruimtestation Tiangong te gaan lanceren. De raket zal 66,4 meter lang zijn bij het lanceren van vrachtmissies naar Tiangong.

Artistieke afbeelding van Tiangong, met de Tianhe-kernmodule in het midden, twee Tianzhou-vrachtschepen links en rechts en een Shenzhou-13/14 bemand ruimtevaartuig op het nadir. Credits; Shujianyang/wikimedia cc

Een nog langere ‘Lange Mars 10′, met drie trappen, is in ontwikkeling – en zal een cruciale pijler worden – in China’s plannen om taikonauten voor 2030 op de maan te zetten. De LM 10-maanvariant zal 92 meter lang zijn en 27 ton in een trans-maanbaan kunnen lanceren. Er zullen twee LM 10-lanceringen worden gebruikt om de bemanning naar de maan te brengen en weer terug. De structuur van de missie is anders dan NASA’s Apollo maanmissie, waar met een enkele missie, een lander en een maanorbiter meeging. De Chinese bemande maanmissie is tweeledig; één lancering zal een bemanningsruimtevaartuig, genaamd Mengzhou, lanceren en de andere zal een maanlander lanceren, genaamd Lanyue. De twee ruimteschepen zullen een ‘rendez-vous’ doen in een baan om de maan. De missie is bedoeld voor taikonauten die zes uur op het maanoppervlak doorbrengen voordat ze zich bij hun collega in een baan om de maan voegen en terugkeren naar de aarde.

Credit: NASA

NASA streeft er momenteel naar om mensen opnieuw op de maan te laten landen met Artemis III, niet eerder dan 2026. Die missie loopt echter risico op extra vertragingen. De Lange Mars 10 wordt ontwikkeld door de China Academy of Launch Vehicle Technology (CALT) i.s.m. het CASC, de hoofd contractant. De ontwikkeling van de variant met drie trappen zal echter nieuwe uitdagingen met zich meebrengen en zal een raketconfiguratie zijn die tot nu toe nog niet eerder in China is gezien. Uitdagingen zullen de toegenomen omvang en complexiteit van de raket omvatten, de huidige grootste raket van China is de LM 5 met een diameter van 5,0 meter. En dan zijn er nog de obstakels als landing, berging en hergebruik. Het CALT voerde in juni een succesvolle zogenoemde ‘static fire test’ uit van een Lange Mars 10A’s eerste trap. 

China heeft de rover Yutu-2 op de maan, ’s werelds langst werkende maanrover. Credits; CNSA, Siyu Zhang

Zoals gezegd is in Zhuhai ook een model van de LM 9 te zien, deze raket zal ingezet worden voor het lanceren van ruimte-infrastructuur, inclusief naar de maan. De beoogde eerste lancering van de LM 9 is rond 2030. De raket zal worden gebruikt om o.a. modules, infrastructuur en componenten te lanceren voor het International Lunar Research Station, dat China van plan is om begin jaren 2030 te gaan bouwen. ​ Ook zal naar verwachting de aangepaste LM 8 in Zhuhai te zien zijn, en gelanceerd worden vanaf een nieuwe commerciële ruimtehaven in de buurt van het Wenchang Satellite Launch Center. Zowel de raket als de commerciële platforms maken deel uit van Chinese inspanningen om de lanceersnelheid te verhogen. Bronnen; SpaceNews, China SciTech Daily, NASA, CNN, Space.com, Weibo

Share

Speak Your Mind

*