Nieuwe waarnemingen gedaan met de Webb ruimtetelescoop bevestigen wat eerder al met de Hubble ruimtetelescoop werd ontdekt: dat er een verschil is tussen de metingen aan de snelheid waarmee het heelal uitdijt gedaan met indicatoren vanuit het vroege heelal en gedaan vanuit het lokale, hedendaagse heelal – ergo: dat de Hubble spanning juist is. Een internationaal team van sterrenkundigen onder leiding van Adam Riess en Thomas J. Barber (Johns Hopkins University) heeft met Webb metingen gedaan aan Cepheïden in nabije sterrenstelsels en aan type Ia supernovae (exploderende witte dwergen die zwaarder worden door de Limiet van Chandrasekhar) en de uitkomst van die metingen is dat de waarde van de Hubble constante – de parameter waarmee de snelheid waarmee het heelal uitdijt – 72,6 km/s/Mpc bedraagt, bijna gelijk aan de waarde die de Hubble ruimtetelescoop eerder vond, 72,8 km/s/Mpc.
Die waarde is veel hoger dan de metingen o.a. door de Planck ruimteverkenner via onderzoek aan de kosmische microgolf-achtergrondstraling (Engelse afkorting: CMB), met Ho=67,4 km/s/Mpc als resultaat. En dat verschil tussen de twee gemeten waarden is precies de Hubble spanning, die inmiddels – zo is wel duidelijk – niet meer te verklaren valt met instrumentele fouten. Er moet dus echt iets aan de hand zijn in het heelal wat niet met de vigerende modellen te verklaren valt. Daarbij moeten we denken aan ‘grappige eigenschappen van donkere materie, exotische deeltjes, veranderende elektronenmassa of oorspronkelijke magnetische velden die de oplossing kunnen bieden’, zoals de onderzoekers het omschrijven.
Yesterday was paper day!
With deep JWST data from the ALT survey we provide new independent evidence that the new population of faint AGNs in the early Universe seems to have so-called overly massive black holes compared to their stellar mass https://t.co/VZiYfaLnZf pic.twitter.com/488sl3NzzN
— Jorryt Matthee (@jorryt_m) December 6, 2024
Meer informatie over de Hubble spanning is te vinden in het vakartikel van Adam G. Riess et al, JWST Validates HST Distance Measurements: Selection of Supernova Subsample Explains Differences in JWST Estimates of Local H0, The Astrophysical Journal (2024).
Bron: Phys.org.
Speak Your Mind