15 januari 2025

Het zwarte gat en zijn jets in NGC 1052 zijn een geschikt doel voor de Event Horizon Telescope

Credit: Chalmers University of Technology | 3dVision | Johan Bournonville | Anne-Kathrin Baczko

De wereldwijde Event Horizon Telescope (EHT) heeft tot nu toe twee superzware zwarte gaten in detail gefotografeerd – eerst M87* alias powehi in het centrum van het elliptische sterrenstelsel M87, daarna Sagittarius A* in de kern van ons eigen melkwegstelsel. Een internationaal team van sterrenkundigen onder leiding van Anne-Kathrin Baczko (Chalmers University of Technology in Zweden) heeft nu laten zien dat een geschikt nieuw doel voor de EHT het sterrenstelsel NGC 1052 is. Dat is niet alleen omdat dan voor de derde keer een superzwaar zwart gat gedetailleerd kan worden gefotografeerd, maar ook omdat dit keer de jet of straalstroom van het zwarte gat kunnen worden gefotografeerd én de sterk magnetische velden rondom het zwarte gat kunnen worden bestudeerd. NGC 1052 bevindt zich 60 miljoen lichtjaar van de aarde, hetgeen voor sterrenkundigen relatief dichtbij is. Vanuit de omgeving van het zwarte gat worden twee jets in tegenovergestelde richtingen de ruimte in gespuwd, die wel duizenden lichtjaren lang zijn, vanaf de aarde gezien in westelijke en oostelijke richting. Aanb het stelsel zijn eerder al waarnemingen gedaan door vijf radiotelescopen verbonden aan de EHT en met de ALMA (the Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) in Chili. Die waarnemingen bevestigen dat NGC 1052 een geschikte kandidaat is om met de EHT waar te nemen.

Credit: Astronomy & Astrophysics (2024). DOI: 10.1051/0004-6361/202450898

De metingen wijzen uit dat het magnetische veld in de buurt van het zwarte gat in NGC 1052 een veldsterkte van 2,6 Tesla heeft, da’s 400 keer sterker dan het magnetisch veld van de aarde. Zo;’n veld zou sterk genoeg zijn om te verhinderen dat materie in het zwarte gat valt en in plaats daarvan zou die materie via de jets de ruimte in kunnen worden gespuwd. Dat is precies wat men wil gaan onderzoeken.

Meer over het mogelijke onderzoek met de EHT aan NGC 1052 is te lezen in het vakartikel van Anne-Kathrin Baczko et al, The putative center in NGC 1052Astronomy & Astrophysics (2024).

Bron: Chalmers.

Share

Speak Your Mind

*