19 januari 2025

Voor de zesde en laatste keer is BepiColombo vlak langs Mercurius gevlogen

Credit: ESA/BepiColombo/MTM

Gisteren – 8 januari 2025 – is de ESA/JAXA BepiColombo sonde voor een flyby langs de binnenste planeet Mercurius gevlogen. Zo’n flyby is bedoelt als een ‘gravity assist manoeuvre’, een baanmanoeuvre om hem met de hulp van de zwaartekracht van een planeet om hem in zijn juiste baan te krijgen. Dit was de zesde en laatste flyby en daarmee zal BepiColombo eind 2026 in een vaste baan om Mercurius komen. Om 06.59 uur Nederlandse tijd vloog BepiColombo op 295 km boven de nachtzijde van de planeet en zeven minuten later vloog hij over de noordpool van de planeet. Tijdens de scheervlucht werden met de M-CAM’s aan boord van BepiColombo meerdere opnames gemaakt, onder andere van een serie kraters in de buurt van de noordpool van Mercurius (zie hieronder – rechts zie je een deel van de zonnepanelen van BepiColombo).

Credit: ESA/BepiColombo/MTM

Details over de zesde flyby van BepiColombo langs Mercurius vind je hierover in de inforgrafiek welke hieronder te zien is.

Credit: ESA.

BepiColombo bestaat uit twee delen. Het Europese deel van de ESA, de Mercury Planetary Orbiter (bijgenaamd Bepi), is vooral gericht op het oppervlak van Mercurius en de zwaartekracht rond de planeet. Het Japanse deel, de Mercury Magnetospheric Orbiter (bijnaam Mio), gaat de zonnewind, de constante stroom geladen deeltjes van de zon die de planeet bombardeert,  de ijle atmosfeer (eigenlijk ‘exosfeer’) en het magneetveld van Mercurius bestuderen. Bron: ESA.

Share

Speak Your Mind

*