Wetenschappers van zowel de NASA als van de Europese Copernicus missie hebben bekendgemaakt dat analyses laten zien dat 2024 het warmste jaar was sinds het begin van de weerkundige metingen (in 1880). Het blijkt ook dat de kritische grens van 1,5 °C – door het akkoord van Parijs als dé limiet gesteld – wereldwijd werd overschreden. In maar liefst 11 maanden was de gemiddelde temperatuur 1,5 °C hoger dan de referentiewaarde, de gemiddelde temperatuur in de pre-industriële periode (1850-1900). Ten opzichte van de basistemperatuur in de periode 1951-1980 was 2024 gemiddeld 1,24 °C warmer. Het vorige recordjaar was 2023. Alle jaren in het afgelopen decennium behoren tot de warmste jaren sinds het begin van de metingen (zie mijn rijtje met Astroblogs onderaan).
De opwarming is het gevolg van het gebruik van fossiele brandstoffen, waardoor kooldioxide, methaan en andere broeikasgassen vrijkomen. Deels komt de opwarming door El Niño, welk natuurfenomeen zich in het oceaanwater van de Stille Oceaan afspeelt en dat wereldwijd effect heeft. De laatste El Niño begon in de herfst van 2023.
In Europa werden vele records gebroken met diverse hittegolven, met name in het zuiden van Europa. Veel bosbranden o.a. in Griekenland en de Balkan waren daar een gevolg van.
Credit: NASA’s Scientific Visualization Studio
Hieronder een rijtje Astroblogs over de temperatuurrecords van afgelopen jaren:
Speak Your Mind