Het was afgelopen maandagavond (27 januari) eindelijk een keertje helder boven Nederland, al waren er af en toe wel irritante wolkenvlagen. Maar dat mocht de pret niet drukken, want na die weken, nee wat zeg ik maanden van grijze bewolkte nachten was het eindelijk zo ver en kon ik mijn astrospulletje weer eens buiten zetten. Ik heb het aangegrepen om de bekende Rosettenevel in Eenhoorn (Monoceros), links van Orion, te fotograferen en wel met deze setup: Een ASKAR Fra400 quintuplet F5,6 refractor (brandpuntsafstand 400mm), een Player One Poseidon C-Pro (IMX571 sensor), ZWO ASI220MM Mini guide camera, ZWO Mini Guide Scope 30 mm/ 20 mm, Skywatcher Star Adventurer Gti montering en een SV220 Dual Narrow bandwidth H-Alpha/O-III 7nm narrowband filter. De Rosettenevel, ook wel de Rozetnevel genoemd, is een H-II-gebied en hij is geassocieerd met een open sterrenhoop waarvan de sterren de nevel doen oplichten.
Net als een tijdje terug met de Orionnevel heb ik de ‘postprocessing’, zoals de digitale nabewerking zo mooi heet, op twee manieren gedaan: eerst ‘gewoon’, waarbij alle subs allemaal op dezelfde manier zijn gestacked en bewerkt, dat waren 75 subs van licht en nog wat calibratieframes (darks, flats en biases). Dat leverde bovenstaande foto op. Vervolgens heb ik de 75 subs via Siril gesplitst in een Hα foto en een OIII foto, de twee nauweband-emissielijnen die door het filter worden doorgelaten. Die twee foto’s zijn vervolgens bewerkt in GraXpert en Siril en toen gecombineerd tot één foto. Die ziet er zo uit:
In rood/oranje zijn de gebieden te zien waar veel waterstofemissie is, in het centrum is de emissie van geïoniseerd zuurstof sterk, te zien als de blauwe gebieden. Net als de Orionnevel heb ik de foto door de astrometrische analyse gehaald door ‘m te delen op BlueSky, waarbij ik de Astrometry Bot in het bericht meenam. Dat leverde deze analyse van de foto op:
Astrometry:
RA: 97.81 °
Dec: 4.95 °
Resolution: 7.41 arcsec/pix
Objects: NGC 2237, NGC 2238, NGC 2239, NGC 2246, NGC 2252, Rosette A, Rosette B, Rosette Nebula, The star 12 Mon— Astrometry Bot (@kat-astro-bot.bsky.social) 28 januari 2025 om 14:38
Je ziet het, de bot herkende negen astronomische objecten in het beeld. Ehhh…. ik hoor de lezer al denken ‘Huh, Sagittarium Observatorium, wazzdannouweer??’ Nou niet zo moeilijk, ik dacht dat het wel aardig is om die tuin van waaruit ik fotografeer als observatorium te benoemen, een niet overdekt, dus onbeschut observatorium. En kenners weten wel waar die naam Sagittarius vandaan komt. ♐