
IGNIS rocket scaled credits; VOID/TU Eindhoven
Team VOID is een raketbouwteam van de TU Eindhoven dat sinds twee jaar druk werkt aan twee verschillende raketsystemen, waarvan een systeem ingezet gaat worden in een Europese raketcompetitie en het andere ontwikkeld wordt om meer ingewikkelde manoeuvres in de ruimte te kunnen uitvoeren. De projecten, genaamd ‘IGNIS’ en ‘Jackalope’ zijn met name gericht op het maken van herbruikbare raketten, dit in het kielzog van een bedrijf als SpaceX, dat al zijn rakettrappen herbruikbaar wil maken. In het AD was recent een uitgebreid artikel te lezen, waarin o.a. mede-oprichter van VOID, Kaspars Veveris, aan het woord is.

Vluchtcomputer IGNIS credits; VOID/TU Eindhoven
‘De projecten van de raketten heten ‘IGNIS’ en ‘Jackalope’ (laatstgenoemde een mythisch dier uit de Noord-Amerikaanse folklore). Met eerstgenoemde doet de groep mee aan een Europese raket ‘challenge’ ofwel ‘Euroc’, die dit jaar in september wordt gehouden in Portugal. Aan Euroc doen teams van 30 verschillende universiteiten mee. Het doel van VOID is om de IGNIS tot 3 kilometer hoogte te brengen. IGNIS is een zogenoemde ‘bi-liquid’ raket, hij wordt aangedreven door een brandstofmengsel van ethanol en vloeibare zuurstof.
Een raket met vaste brandstof kun je niet hergebruiken, een bi-liquid raket wel. Het is de bedoeling dat de raket na lancering weer terug op aarde komt aan een parachute. De Jackalope gaat niet naar de wedstrijd, hij is bedoeld voor ‘het grote werk’. Met de Jackalope wil het team allerlei complexe manoeuvres uit gaan halen in de lucht. Wel is het de bedoeling dat ook deze weer verticaal op aarde gaat landen voor hergebruik.

Rocket engine testfire Nova 1 Credits; VOID/TU Eindhoven
Veveris stelt dat het meest lastige onderdeel van de raket de navigatie is alsook de ontwikkeling van algoritmes voor controle functies. Hiervoor wordt een speciale, kleine drone gebouwd, om de navigatie en controle functies te testen. Als deze testen goed uitpakken kunnen ze op de raket gebouwd worden. Momenteel is het team ook druk bezig met de bouw van het frame van de IGNIS, de assemblage van de componenten. Dit is ook een ingewikkeld vraagstuk, daar het gewicht in totaal zo laag mogelijk moet zijn. Voor de assemblage worden nog eens vijf leden aangetrokken, dat het team uiteindelijk op 40 mensen brengt, het maximum toegestane aantal.

Testen navigatie/controle functies Credits; VOID/TU Eindhoven
Met de Jackalope heeft men grote ambities. De raket, die ook vloeibare zuurstof en ethanol zal gebruiken, streeft men uiteindelijk naar de ruimte te kunnen lanceren, rond de 100 km hoogte vanaf de aarde, alsmede manoeuvres te kunnen maken. De meeste leden, zo stelt Veveris, zullen het eindresultaat van de bouw niet meemaken, dit zal enkele jaren in beslag nemen. Verder stelt hij nog dat het project, ieder onderdeel, uitgebreid en minutieus gedocumenteerd wordt, opdat de volgende lichting leden naadloos het werk kan overnemen.
De eerste demo-testen zullen de oprichters van VOID wel gaan meemaken, mogelijk volgens deze binnen enkele maanden, en Veveris stelt dat dit in de buurt van Eindhoven zal zijn. Op welk terrein het wordt gehouden is voorlopig nog geheim. Nou, Godspeed VOID! Bronnen; AD, VOID, met dank aan VOID/Kaspars Veveris voor het sturen van de foto’s!
Voor een verslag over het Delftse studenten raketteam DARE, zie hier.
Speak Your Mind