Op woensdag 12 maart a.s. is er een ‘flyby’ van de Europese Hera ruimteverkenner langs Mars en zijn raadselachtige maan Deimos. De flyby is een belangrijke mijlpaal in Hera’s reis naar het binaire asteroïdensysteem Didymos en een cruciale stap in ESA’s inspanningen om betrouwbare methoden te ontwikkelen voor asteroïdeverdediging en planetaire verdediging. Die reis begon op 7 oktober 2024, toen de missie met een SpaceX Falcon 9 vanaf het Cape Canaveral Space Force Station in Florida de ruimte in werd gebracht.
De drie camerasystemen van het ruimteschip zullen naar verwachting beelden maken van de Rode Planeet vanaf ongeveer 5000 km en van Deimos vanaf slechts 1000 km, wat een zeldzame kans biedt om dit kleine en mysterieuze object te bestuderen en de wetenschappelijke instrumenten van Hera te kalibreren. Tijdens de flyby op 12 maart zal Hera de zwaartekracht van Mars gebruiken om zijn reis naar het Didymos-systeem te optimaliseren, en zal het dichtst bij Mars komen om 13:50 CET. Hera zal zijn visuele Asteroid Framing Camera (AFC), visuele-naar-infrarood Hyperscout-H beeldspectrometer en JAXA’s Thermal Infrared Imager (TIRI) gebruiken om Mars, Deimos en Phobos te observeren tijdens de swingby.
Deimos bevindt zich op ongeveer 23 400 km van Mars en is de verste en kleinste van de twee Marsmanen. Het knobbelige lichaam heeft een diameter van ongeveer 12 km en een donker oppervlak dat doet denken aan asteroïden van het C-type. Een theorie is dat zowel Deimos als zijn mede-Marsmaan Phobos in feite gevangen asteroïden zijn uit de belangrijkste asteroïdengordel, hoewel hun oppervlaktekenmerken kenmerken gemeen hebben met de planeet eronder, wat omgekeerd zou wijzen op een inslag. Hera is een door ESA geleide missie voor planeetverdediging, ontwikkeld als onderdeel van een groter internationaal project, de Asteroid Impact and Deflection Assessment (AIDA) samenwerking. Bron: ESA.
Speak Your Mind