
Closeup-waarnemingen van het poollicht bij Jupiter. Credit: ESA/Webb, NASA, CSA, J. Nichols (University of Leicester), M. Zamani (ESA/Webb)
Met de Webb ruimtetelescoop zijn nieuwe details waargenomen in het poollicht (‘aurora’) van Jupiter, de grootste planeet van het zonnestelsel. Het poollicht op Jupiter is wel honderden keren krachtiger dan het poollicht op aarde. Dat licht ontstaat als geladen deeltjes afkomstig van de zon terechtkomen in de buurt van de magnetische polen van de planeet en ze reageren met de atomen in de hogere atmosferische delen, waarna het gas licht geeft in de kleuren rood, groen en paars. Bij de aarde is alleen diens magnetische veld verantwoordelijk voor het poollicht, maar bij Jupiter is er naast de gasreus zelf nog een verantwoordelijke: het sterke magnetische veld van de maan Io. Zoals bekend kent die maan vele actieve vulkanen en die spuwen geladen deeltjes de ruimte in, die in een baan om Jupiter komen. In die baan worden ze tot enorme snelheden opgezwiept en kunnen ze vervolgens in de atmosfeer van Jupiter belanden. ook dat creëert bij de polen aurora.

Credits: NASA, ESA, CSA, STScI, Ricardo Hueso (UPV), Imke de Pater (UC Berkeley), Thierry Fouchet (Observatory of Paris), Leigh Fletcher (University of Leicester), Michael H. Wong (UC Berkeley), Joseph DePasquale (STScI), J. Nichols (University of Leicester), M. Zamani (ESA/Webb)
Dat is nu in details vastgelegd met Webb’s Near-InfraRed Camera (NIRCam) en wel door een team sterrenkundigen onder leiding van Jonathan Nichols (University of Leicester). Uit de waarnemingen komt naar voren dat het licht op een tijdschaal van slechts seconden kan variëren. Vooral de emissie door het trihydrogen ion (H3+) is zeer veranderlijk. opmerkelijk is dat het poollicht tegelijkertijd ook in het ultraviolette is waargenomen met de Hubble ruimtetelescoop, maar dat de korte veranderingen die Webb in het IR zag niet zichtbaar waren in het UV door Hubble. Ze willen nu gaan kijken hoe dat precies kan.
Bron: ESA.
Speak Your Mind