8 juni 2025

Poollicht waargenomen door de Perseverance Marsrover

links de groene gloed van de aurora op Mars. Recht de hemel zonder aurora, maar met de Marsmaan Deimos.  Credit: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS/SSI

Op 15 maart 2024 produceerde de zon een enorme zonnevlam, die gepaard ging met een grote uitstoot van gas, een ‘coronal mass ejection’ (CME). Die CME leidde tot poollicht (aurora) op diverse plekken in het zonnestelsel, niet alleen op aarde, maar ook op Mars. NASA’s Perseverance Marsrover blijkt die aurora ook te hebben gezien en wel in zichtbaar licht. De aurora was te zien als een groene gloed, die geproduceerd werd doordat zuurstofatomen door de CME van de zon gaan gloeien en straling uitzenden bij een golflengte van 557,7 nanometer. Bij de aarde ontstaat poolicht als de geladen deeltjes van de zon in het aardmagnetisch veld terechtkomen. Mars heeft geen magnetisch veld en daarom wordt het poolicht daar anders geproduceerd. Op Mars is er sprake van ‘solar energetic particle (SEP) aurora’, als de deeltjes van de zon reageren met de deeltjes van de ijle atmosfeer van Mars. Vanuit de ruimte is zo’n SEP aurora al waargenomen en wel door NASA’s MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN) missie. Maar vanaf het oppervlakte van Mars was dat nog niet gebeurd, tot nu. Het is gelukt met Perseverance’s SuperCam spectrometer en Mastcam-Z camera, die door Elise Knutsen (University of Oslo) en haar team precies werden ingesteld om de aurora te kunnen zien.

Meer over het poollicht op Mars zoals waargenomen door Perseverance is te lezen in het vakartikel van Elise W. Knutsen et al, Detection of visible-wavelength aurora on MarsScience Advances (2025).

Bron: Phys.org.

Share

Speak Your Mind

*