17 juni 2024

De S8-spanning (a.k.a. de σ8-spanning)

Credit: KiDS survey

S8 en de daarvan gerelateerde σ8 zijn parameters die gekoppeld zijn aan de zes parameters van het ΛCDM heelalmodel. Formeel is σ8 de ‘present root-mean-square matter fluctuation averaged over a sphere of radius 8 h – 1  Mpc‘, waarin h de gereduceerde constante van Hubble is, h = H0 / (100 km/s/Mpc). S8 en σ8 staan voor de mate van klonterigheid (Engels: clumpiness) van materie, zowel van gewone materie als donkere materie. De parameter σ8 is gekoppeld aan de hoeveelheid materie in het heelal (Ωm, de hoeveelheid donkere plus gewone materie) via de vergelijking:

$latex S_8\equiv \sigma_8 \sqrt{\Omega_{\rm m}/0.3}$ Of anders geformuleerd: $latex S_8\equiv\sigma_8({\Omega_{\rm m}}/0.3)^{0.5}$

S8 kan op verschillende manieren gemeten worden en de laatste jaren is duidelijk geworden dat er verschillen zijn tussen de waarden gemeten met behulp van het vroege heelal en het lokale, huidige heelal. De waarde voor S8 loopt uiteen van ∼0,76 (lokale heelal) tot ∼0,83 (vroege heelal). Dit is de S8- of σ8-spanning gaan heten, een spanning die lijkt op de Hubble spanning. Hier het overzicht van de Astroblogs over de S8-spanning, bovenaan de meest recente.

Share