22 september 2023

Reageer op: Astrofotografie

Home Forums Astrocorner Astrofotografie Reageer op: Astrofotografie

#64357
rudiev
Deelnemer

@Martin
Nieuwe apparatuur kan volgens mij nogal prijzig worden als ik zo de prijzen van een goede camera en telescoop zie. Kan je niet beter eerst gewoon een goede dslr camera kopen om te kijken wat je alsnog met deze telescoop kan? Misschien met wat verbeteringen, oa een betere mount, kan je misschien al veel betere foto’s nemen. Is een volgmotor echt een must of eerder een (dure) gimmick? 🙂 Maar nogmaals, ik heb er verder weinig verstand van dus misschien zeg ik wat raars nu haha
Foto’s met een telefoon nemen lijk me helemaal lastig. Het beeld in je telescoop kan al bv bewegen door atmosferische verstoringen, een telefoon blijft dan automatisch scherpstellen en dat kan dan volgens mij juist een nadeel zijn, of niet? En optisch zoomen zit er al helemaal niet in.. ja tenzij je zo’n samsung telefoon als arie heb. 🙂
Waarom zou een webcam beter moeten werken dan? Als techneut kan ik je vertellen dat webcam’s meestal maar weinig megapixels hebben. Full hd klinkt allemaal leuk, maar je heb maar 2,1 megapixel nodig voor die resolutie. Zoomen zal ook wel niet veel zijn, als het al automatisch is en optisch kan je meestal ook wel vergeten. Daarbij heeft een webcam niet veel instellingen zoals je die op een camera kan vinden. Ik denk dan ook dat een betere camera ook veel betere video’s kan maken dan een dure webcam.

@Monique
Ok, het is duidelijk. Je camera heeft maar 1 filmstand en die zal wel gericht zijn op het filmen met daglicht, dus een lage iso waarde. Dat zou verklaren waarom je filmpjes in het donker zo donker uitvallen, te korte belichting per frame.
Ja met veel licht wordt een lage iso waarde aangeraden, 100 of desnoods nog lager, in het donker heb je weer een hogere iso nodig, omdat je dan langer belicht.
Met het hacken van je camera zou ik dan maar uitkijken, het zou zonde zijn als je hem onbruikbaar maakt. 🙂

Als noob heb ik nou al wat verschillende type telescopen voorbij zien komen en geen idee wat het verschil is en welke beter is voor welke situaties. Het volgende filmpje maakte het allemaal ietsjes duidelijker in een korte tijd zonder dat je veel tekst hoeft te lezen.