15 augustus 2022

De landing van Schiaparelli op Mars

Home Forums Astrocorner De landing van Schiaparelli op Mars

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #81705
  Monique
  Sleutelbeheerder

  #81712
  Monique
  Sleutelbeheerder

  De landing van de Europese Marssonde Schiaparelli lijkt mislukt. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA wilde het slechte nieuws tijdens een persconferentie vanochtend niet hardop uitspreken, maar het staat vrijwel vast dat de Marslander de afdaling niet ongeschonden is doorgekomen.

  De ESA zegt nog steeds in het duister te tasten over het lot van de Schiaparelli. De lander had gistermiddag om 16:48 uur veilig moeten neerkomen op het oppervlak van Mars. Een mislukking zou een enorme tegenvaller betekenen voor de organisatie, die van plan is om in 2020 een verkenningsvoertuig naar Mars te sturen.

  Van de Schiaparelli zijn tijdens het grootste deel van de afdaling alle verwachte signalen binnengekomen, zei een ESA-onderzoeker op de persconferentie. Maar vanaf het moment dat de remparachutes zich openden, reageerde de lander niet meer zoals verwacht. Ongeveer 50 seconden voor de geplande landing ging het signaal verloren.

  ESA: missie toch succesvol
  ESA-baas Jan W

  #81713
  Monique
  Sleutelbeheerder

  De Telegraaf meldt:

  Europa zet voet op Mars, maar landing rammelt flink
  2 uur geleden
  DARMSTADT – Hoewel Europa erin is geslaagd de Marslander Schiaparelli neer te zetten op het oppervlakte van de rode planeet, is het nog allerminst zeker of de sonde de landing heeft overleefd. Het ging woensdag in de laatste seconden mis.

  Tijdens een persconferentie die de Europese ruimtevaartmaatschappij ESA donderdagochtend gaf, werd het slechte nieuws niet in zoveel woorden uitgesproken. ESA toonde zich juist bijzonder tevreden, terwijl het bijna zeker is dat de Schiaparelli de landing niet zonder kleerscheuren heeft doorstaan.

  De lander moest na aankomst een teken naar de aarde sturen, maar dat lukte niet helemaal. De werking van het hitteschild was voorbeeldig, maar die van de remmende parachute niet. Het signaal van de Schiaparelli ging ongeveer 50 seconden voor de geplande landing verloren. Een flinke tegenvaller: de ESA had gehoopt donderdagochtend de eerste beelden te kunnen tonen van Mars.

  De Schiaparelli is samen met de satelliet Trace Gas Orbiter (TGO) naar Mars gevlogen. Die satelliet kwam woensdag w

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.