19 augustus 2022

Donkere gaswolken

Home Forums Astrocorner Donkere gaswolken

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #49891
  Wybren de Jong
  Deelnemer

  Wie kan mij verder helpen met de volgende vragen?

  Ik heb begrepen dat wij de meeste sterren in de melkweg niet kunnen zien (in het zichtbare spectrum) omdat er donkere gaswolken in de melkweg hangen die het zichtbare licht tegenhouden. Als ze er niet zouden zijn, zouden we zoveel licht van de melkweg ontvangen dat het ’s nachts even licht zou zijn als overdag.

  Vraag: waar komen die donkere gaswolken vandaan (hoe zijn ze ontstaan)?

  Vraag: waar gaan die gaswolken naar toe? D.w.z.: is er een kans dat we (over duizenden jaren) een beter zicht krijgen op de sterren in de melkweg?

  Vraag: hangen er ook gaswolken in de grote lege ruimtes tussen de sterrenstelsels?

  #49935
  Arie Nouwen
  Sleutelbeheerder

  Wybren, die donkere wolken noemen we ook wel absorptienevels, omdat ze het licht dat door er achter liggende sterren wordt geproduceerd absorberen, tegenhouden. Ze bestaan voornamelijk uit stof, maar er zit ook gas in. Ze zitten vaak vol met moleculen, af en toe heel complexe moleculen zelfs, zoals alcohol, en daarom worden ze ook wel moleculaire wolken genoemd. Ja, zonder die wolken zouden we wel meer licht zien, maar dat is vooral in de richting van de band van de Melkweg. Op donkere zomeravonden zie je de Melkweg aan de hemel staan en dan zie je al donkere en lichte delen. Zonder die donkere stofwolken zou de Melkweg veel helderder zijn. Er zit wel beweging in die wolken, maar dat gaat te langzaam om door ons te worden opgemerkt. En ja er zijn ook wolken tussen de sterrenstelsels, maar dat zijn voornamelijk gaswolken.

  #49936
  Wybren de Jong
  Deelnemer

  Hartelijk bedankt voor het antwoord, interessante link ook.

  #49966
  Wybren de Jong
  Deelnemer

  Dit net uitgekomen artikel is ook relevant:

  Galaxies on Fire

  Het bewijst dat veel gas uit de melkweg werd geblazen door sterren en supernova’s.

  #49999
  Arie Nouwen
  Sleutelbeheerder

  Wybren, ik heb even je link verduidelijkt, het blijft tobben met die links op dit forum. Interessant artikel overigens, waar je naar verwijst.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.