10 augustus 2022

Het oudste werkende Planetarium ter wereld

Home Forums Astrocorner Het oudste werkende Planetarium ter wereld

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #78246
  Monique
  Sleutelbeheerder


  Dit keer naar het Eise Eisinga Planetarium in Franeker geweest (Friesland). Erg indrukwekkend allemaal. Wat leuk om daar in Franeker rond te lopen tussen al die leuke ouderwetse huizen, alsof je in een andere tijdsdimensie zit 🙂 (btw Harlingen is ook geweldig)

  Eise Eisinga zijn beroep was wolkammer (net als z’n pa) In de voormalige werkplaats kun je kennismaken met zijn beroep als wolkammer.

  Sterrenkunde en wiskunde waren slechts een hobby. Door zelfstudie schreef hij al op 15-jarige leeftijd een wiskundeboek.
  Tot op de dag van vandaag toont het Planetarium de actuele stand van de planeten.
  Het Eise Eisinga Planetarium is meer dan een planetarium. Het is ook een museum dat een uitgebreide verzameling van historische astronomische instrumenten heeft en aandacht schenkt aan de moderne sterrenkunde.
  De filmzaal waar doorlopend documentaires vertoond worden was nog niet open (over twee weken) Dat vond ik wel jammer, maar ach. De opknapbeurt zit er bijna op en wellicht komt het planetarium op de werelderfgoedlijst.

  Citaat (link onderaan) In mijn filmpje wordt door de mevrouw/gids daar ook over verteld.

  De samenstand van 1774

  Op 8 mei 1774 vond een bijzondere samenstand van planeten plaats. In de vroege ochtend stonden Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en de maan dicht bij elkaar aan de hemel. Er werd beweerd dat deze hemellichamen op elkaar zouden botsen, waardoor de aarde uit haar baan geslingerd zou worden en in de zon verbranden.
  Deze voorspelling werd gedaan door Eelco Alta, predikant uit Bozum. In april 1774 verscheen in de Leeuwarder Courant een stukje over het geschrift van deze ‘liefhebber van de waarheid’, zoals hij zichzelf noemde. Het geschrift droeg de titel: ‘Philosophische bedenkingen over de conjunctie van de planeten’.
  Alta

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.