23 juli 2019

Meteoriet komt neer in westen van Cuba

Home Forums Astrocorner Meteoriet komt neer in westen van Cuba

Dit onderwerp bevat 0 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door Monique Monique 5 maanden, 2 weken geleden.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #101166
  Monique
  Monique
  Sleutelbeheerder

  Meteoriet komt neer in westen van Cuba: vuurbal en regen van stenen

  Inwoners en toeristische bezoekers van een stadje in het westen van Cuba zagen gisterenmiddag een rookspoor in de lucht en hoorden een explosie. Volgens de Cubaanse autoriteiten gaat het om een meteoriet. Het opvlammende stuk ruimtepuin was ook vanuit de Amerikaanse Florida Keys te zien.

  Getuigen in Viñales melden een vuurbal gezien te hebben, gevolgd door een spoor van rook. De meteoriet zou in de lucht geëxplodeerd zijn, waardoor ramen stuksprongen. Kort erna regende het zwarte stenen op het plaatsje en in andere delen van de provincie Pinar del Rio. De rook en de knal werden ook in hoofdstad Havana waargenomen.

  Even ging het gerucht dat het om een neerstortend vliegtuig ging, maar dat werd snel tegengesproken. ,,We kwamen uit het centrum en zagen een vuurbal door de lucht scheren’’, zegt de Spaanse toerist Jesus Nicolas in Havana. ,,Zeker dat het een meteoriet was en nog een heel grote ook.’’

  Stukken steen gevonden
  De Cubaanse overheid heeft inmiddels ook bevestigd dat het om een meteoriet gaat.
  Efren Jaimez Salgado, hoofd van de geologische dienst op het eiland, zegt dat een team van deskundigen naar het gebied is afgereisd om monsters te verzamelen voor onderzoek.

  De autoriteiten onderzoeken of het stuk ruimtesteen schade heeft aangericht. Er zijn geen meldingen van schade over gewonden binnengekomen. Op Facebook worden foto’s geplaatst van bewoners die een stuk van de meteoriet hebben gevonden.

  Een Cubaan toont foto’s van een overkapping, waar een stuk steen doorheen is gevallen. In het kunststoffen dak zit een gat en op de steen zijn resten van het oranje plastic zichtbaar. Ook in Facebookgroepen van verzamelaars wordt enthousiast melding van de ‘val’ gemaakt.

  Bron: https://www.ad.nl/buitenland/meteoriet-komt-neer-in-westen-van-cuba-vuurbal-en-regen-van-stenen~a23587b5/

  Bonus: Cuba Havana (centrum) op 22-02-2019

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.