20 april 2024

Neutrino’s verklaren bestaan van materie in universum

Home Forums Astrocorner Neutrino’s verklaren bestaan van materie in universum

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Auteur
    Berichten
  • #119922
    Wybren de Jong
    Deelnemer

    Interessant artikel gevonden op science daily:

    Imperial College London. “Strongest evidence yet that neutrinos explain how the universe exists.” ScienceDaily. ScienceDaily, 15 April 2020. <www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200415133657.htm>.

    https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200415133657.htm

    Dr. Patrick Dunne, van de afdeling Fysica van Imperial, zei: “Dit resultaat brengt ons dichter dan ooit tevoren bij het beantwoorden van de fundamentele vraag waarom er materie in ons universum bestaat. Indien bevestigd – op dit moment zijn we meer dan 95 procent zeker – zal het ingrijpende gevolgen hebben voor de natuurkunde en zou het de weg kunnen wijzen naar een beter begrip van hoe ons universum is geëvolueerd. ”

    Eerder hebben wetenschappers enkele verschillen in gedrag gevonden tussen materie en antimaterie-versies van subatomaire deeltjes die quarks worden genoemd, maar de verschillen die tot nu toe zijn waargenomen, lijken niet groot genoeg om de dominantie van materie in het universum te verklaren.

    Het nieuwe resultaat van T2K geeft echter aan dat de verschillen in het gedrag van neutrino’s en antineutrino’s groot zijn. Neutrino’s zijn fundamentele deeltjes, maar hebben nauwelijks interactie met normale materie, zodat er elke seconde ongeveer 50 biljoen neutrino’s van de zon door uw lichaam gaan.

    Neutrino’s en antineutrino’s kunnen in drie ‘smaken’ voorkomen, bekend als muon, elektron en tau. Terwijl ze reizen, kunnen ze ‘oscilleren’ – veranderen in een andere smaak. Het feit dat muon-neutrino’s in elektronen-neutrino’s veranderen, werd voor het eerst ontdekt door het T2K-experiment in 2013.

    Om het nieuwe resultaat te krijgen, vuurde het team stralen van muon-neutrino’s en antineutrino’s af vanuit de J-PARC-faciliteit in Tokai, Japan, en ontdekte hoeveel elektronneutrino’s en antineutrino’s arriveerden bij de Super-Kamiokande-detector op 295 km afstand.

    Ze zochten naar verschillen in hoe de neutrino’s of antineutrino’s van smaak veranderden, waarbij ze ontdekten dat neutrino’s veel vaker  veranderden dan antineutrino’s.

    De beschikbare gegevens tonen ook aan dat neutrino’s en antineutrino’s niet even vaak van smaak veranderen. Dr. Dunne zei: “Wat ons resultaat laat zien is dat we meer dan 95 procent zeker zijn dat materie neutrino’s en antineutrino’s zich anders gedragen. Dit is groot nieuws op zich; we kennen echter al andere deeltjes die materie-antimaterie verschillen tonen, maar die zijn te klein om ons door materie gedomineerde universum te verklaren.”

    “Daarom is het meten van de grootte van het verschil van belang om te bepalen of neutrino’s deze fundamentele vraag kunnen beantwoorden. Ons resultaat van vandaag is dat, in tegenstelling tot andere deeltjes, het resultaat in neutrino’s compatibel is met veel van de theorieën die de oorsprong van de dominantie van materie in het universum verklaren.”

    #119979
    Arie Nouwen
    Sleutelbeheerder
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.