3 februari 2023

Ruim 9000 Chinezen huizen uit vanwege een nieuwe gigantische radiotelescoop

Home Forums Astrocorner Ruim 9000 Chinezen huizen uit vanwege een nieuwe gigantische radiotelescoop

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #76172
  Avatar fotoMardi
  Deelnemer

  Bericht overgenomen van NOS nieuws van dinsdag 16-02-2016.

  Ruim 9000 Chinezen in de zuidwestelijke provincie Guizhou moeten hun huizen uit vanwege een nieuwe gigantische radiotelescoop. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. De afgelopen vijf jaar werd aan de Five hundred meter Aperture Spherical Telescope (FAST) gebouwd, die later dit jaar op zoek moet gaan naar buitenaards leven.

  De bewoners die in een straal van vijf kilometer rond de schotel wonen moeten vertrekken omdat ze in aanraking kunnen komen met de elektromagnetische straling van de telescoop, zegt de Chinese overheid. Die straling kan schadelijk zijn voor de gezondheid.
  note; volgens mij zit de Chinese overheid hier een behoorlijk l*l verhaal op te hangen, eerlijker zou zijn
  als ze gezegd hadden dat ze geen storende invloeden binnen een straal van vijf kilometer wensen.

  Elk huishouden dat moet wijken krijgt volgens Xinhua ter compensatie een bedrag van 12.000 yuan mee, omgerekend zo’n 1650 euro.

  De radiotelescoop heeft een diameter van 500 meter en is daarmee veel groter dan de Arecibo-telescoop in Puerto Rico, die tot nu toe de grootste was met een diameter van 305 meter. Met de bouw, die in 2011 begon, is een bedrag van 1,2 miljard yuan gemoeid (ruim 165 miljoen euro).

  Gevoelig oor
  Een Chinese wetenschapper die aan het onderzoek naar buitenaards leven meewerkt vergeleek de telescoop afgelopen zomer met een “enorm gevoelig oor”. Volgens hem zit het heelal vol met radiosignalen. Die zouden door de radiotelescoop opgepikt kunnen worden.

  China heeft in het verleden vaker gebieden ontruimd om plaats te maken voor grote infrastructurele projecten, zoals dammen, wegen en kanalen. Daarbij werd vaak geklaagd over lage compensatie voor bewoners.

  #76186
  Avatar fotoMonique
  Sleutelbeheerder

  Tja Mardi, China is een verhaal apart. Ik kijk elke zondag naar de geweldig goeie documentaire ‘Langs de oevers van de Yangtze’
  Ik hoop dat die journalist/fotograaf een vette prijs gaat winnen. Echt een aanrader om te zien en meer over de Chinezen te leren begrijpen.
  Wat handig dat hij zo lekker Chinees kan spreken.

  Aflevering 1

  The Chinese Dream

  Shanghai is de laatste jaren overspoeld door migranten. De grootste havenstad ter wereld kent bijna tien miljoen nieuwkomers die allemaal hun droom om financieel succesvol te worden in deze stad willen verwezenlijken. Ruben ontmoet een aantal van deze dromers en nieuwkomers en verkent de randvoorwaarden voor succes in Shanghai. Als vrouw mag je bijvoorbeeld niet te hoge jukbeenderen hebben, want dat brengt ongeluk. En als jonge migrant is het enorm wennen dat je ouders niet je kamer opruimen zoals je gewend was op het platteland. Maar als het aan China’s president Xi Jinping ligt moet alles wijken voor de Chinese Droom – want succesvolle individuen maken een succesvol

  http://www.npo.nl/langs-de-oevers-van-de-yangtze/07-02-2016/VPWON_1232735

  Aflevering 2
  Double Happiness
  Liefde en geluk zijn niet vrijblijvend in China, sterker nog: het is een serieus probleem als je niet voor je dertigste onder de pannen bent. Maar hoe kom je als Chinees aan de man of aan de vrouw? Veel hoogopgeleide vrouwen blijven over omdat het niet gebruikelijk is dat een man met iemand van zijn stand en opleidingsniveau trouwt. En bijna nog zorgwekkender is dat miljoenen laagopgeleide mannen om dezelfde redenen nooit een gezin zullen hebben. Geen wonder dat in Nanjing een beruchte brug over de Yangtze bekendstaat om de meeste zelfmoorden ter wereld. Ruben is getuige van een hilarisch huwelijksaanzoek en volgt zelf een flirtcursus voor kansarme nerds

  http://www.npo.nl/langs-de-oevers-van-de-yangtze/14-02-2016/VPWON_1232736

  #76217
  rudiev
  Deelnemer

  Ja ik vond dat ook raar dat de straling van de telescoop schadelijk voor de gezondheid zou zijn. In dat soort gevallen is het beter even in het engels te googlen naar betere bronartikelen.

  http://www.theguardian.com/world/2016/feb/16/china-relocates-9000-people-fast-telescope-search-for-aliens
  <i>Li Yuecheng, a senior Communist party official in Guizhou, said the relocations, from an area within a 5km radius of the project, would help

  #76220
  Avatar fotoMonique
  Sleutelbeheerder

  Citaat Mardi:”note; volgens mij zit de Chinese overheid hier een behoorlijk l*l verhaal op te hangen”

  – Als je de bronnen van Rudie erbij neemt, ligt het eerder aan een foute berichtgeving van de NOS Mardi. Heb je de bron-link van NOS nieuws nog?

  #76249
  rudiev
  Deelnemer

  http://nos.nl/artikel/2087315-duizenden-chinezen-moeten-wijken-voor-enorme-radiotelescoop.html
  Het is aangepast, maar ik heb hetzelfde gelezen als wat mardi zegt.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.