25 oktober 2020

Welke telescoop om planeten te bekijken?

Home Forums Astrocorner Welke telescoop om planeten te bekijken?

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • #76311
  Anoniem
  Inactief

  Ik en mijn vrouw kijken graag naar de sterrenhemel. We zijn erg ge

  #76364
  Arie NouwenArie Nouwen
  Sleutelbeheerder

  Meestal worden refractors (lenzenkijkers) aanbevolen voor het kijken van planeten. Misschien handig om binnenkort naar de Landelijke Sterrenkijkdagen te gaan en zelf te kijken hoe dat er dan uit ziet. Die worden 11 en 12 maart 2016 gehouden. Hier meer info: http://sterrenkunde.nl/knvws/sterrenkijkdagen

  #76398
  rudiev
  Bijdrager
  #76594

  Hoi Jan,

  In dit draadje hier op de Astrocorner heb ik bijna een jaar geleden mijn eerste stapjes tot het fotograferen (filmen) van Jupiter beschreven.

  Over dit fotograferen ben ik bezig met een reeks blogs hier op Astroblogs waar je nog een paar voorbeelden vindt van de beelden die ik kan zien met mijn telescoop.

  Een zeer simpele telescoop gebruik ik, die zo nu en dan op marktplaats voorbij komt voor onder de 100 euro – heb zelfs al eens exact mijn telescoop voor 25 euro zien staan.

  Het betreft hier niet een lenzenkijker (of refractor zoals Arie schrijft) maar een reflector ook wel bekend onder de noemer spiegeltelescoop. Het is wel een klassiek geval met afwijkende maten enzo 😉

  Mocht je een nieuwe telescoop willen aanschaffen dan raad ik je aan te kijken naar Dobson telescopen. Dit zijn spiegeltelescopen op een eenvoudig ‘statief’ die voor de beginnende kijker eenvoudig te bedienen zijn en qua lichtopbrengst/prijsverhouding het gunstigst er van af komen.

  Het nederlandse Astroforum.nl heeft een pagina met een schat aan informatie voor mensen die een telescoop willen aanschaffen.

  Hieronder zie je mijn laatste filmpje geschoten met mijn compact camera door mijn telescoop. Dat was afgelopen zaterdagnacht tussen 22:50 en 23:05. Je ziet Jupiter met een aantal van haar manen. Degene die het dichtst links van Jupiter te zien is, heet Ganymedes. Ik wist dat deze zich bijna in de schaduw van Jupiter zou gaan begeven en je ziet inderdaad het maantje verdwijnen.
  Dat het meest linkse maantje ook verdwijnt lag aan de manier van filmen (hij floept daarna dan ook weer een beeld…)

  #76595

  En hier nog een tweetal filmpjes zodat je ziet hoe Jupiter en Saturnus er uit zien door mijn telescoop. Dit keer onbewerkt, want het filmpje van mijn vorige reactie heeft flink wat bewerkingsstappen ondergaan.

  #76613
  MoniqueMonique
  Sleutelbeheerder

  Martin, ik zie Saturnus precies op dezelfde manier door mijn telescoop zoals in je laatste filmpje. Ik vind het iedere keer weer zo ‘vreemd’ eruitzien, zo gemaakt/onecht. Toch is het zoals het is. Heb jij dat ook als je Saturnus in beeld krijgt?
  (Het komt door die ring eromheen, te perfect)

  #76630

  Nee dat heb ik niet. Saturnus is in bovenstaand filmpje zelfs een beetje ondermaats duidelijk zichtbaar.

  Ik heb met mijn telescoop ‘vroeger’ Saturnus ook wel eens bekeken toen deze hoger aan de hemel stond. Ik kan mij herinneren dat ik toen de cassini-scheiding in de ringen ook gewoon kon zien.

  Dat is met de huidige lage stand van Saturnus en de vele onrustige luchtlagen waar je door moet kijken, me nog niet weer opnieuw gelukt.

  Een jaar geleden heb ik Io’s schaduw over het wolkendek van Jupiter zien schuiven. Dat was wel een magisch moment. Heel duidelijk zichtbaar en vooral toen het maantje weer naast de planeet zichtbaar was, met de schaduw nog op het wolkendek gaf het een prachtig besef dat je naar iets in 3 dimensies zit te kijken.

  Misschien kwam dat moment nog het dichtst bij het gevoel van ‘is dit echt?’

  Ik heb daar toen deze animatie van gemaakt

  Monique heeft hem al eens eerder gezien. Voor Jan, dit is de bewerkte versie. Het was een filmpje zoals je in mijn vorige reactie gezien hebt, maar dan opgeknipt in stukjes van 2 minuten waarna elk videobeeldje (met 30 frames per seconde zijn dat er al gauw 3600) als fotootje door een speciaal programma gehaald is die het beste van al die beeldjes combineert tot 1 foto. De 21 resulterende zogenoemde ‘stacks’ heb ik vervolgens weer in een animatie gezet. Deze animatie beweegt een aantal keer ‘heen-en-weer’.

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.