2 februari 2023

Zo'n 60 helikopters voorbij zien komen

Home Forums Astrocorner Zo'n 60 helikopters voorbij zien komen

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #88363
  Avatar fotoMonique
  Sleutelbeheerder

  Afgelopen week vlogen er dagelijks een aantal helikopters over.
  Ze vlogen richting de Rotterdamse havens waar ze per schip op transport naar Amerika gaan, naar Fort Drum, New York. Vooral het geluid van o.a. de chinooks waren indrukwekkend. Na een aantal pogingen was het me dan toch nog gelukt om ze te filmen. Tot 20 november duurt dat feest

  Op Defensie.nl:

  Defensie helpt bij Amerikaanse troepenverplaatsing
  Nieuwsbericht | 24-10-2017 | 08:43

  Zo’n 60 helikopters van het type UH-60 Black Hawk, CH-47 Chinook, AH-64 Apache en ongeveer 1.100 voertuigen en containers. Het hoort allemaal bij de Amerikaanse 10th Combat Aviation Brigade. Deze eenheid gaat na 9 maanden terug naar thuisbasis Fort Drum, New York. Nederland helpt bij de verplaatsing die vrijdag begon en nog tot 20 november duurt.

  Gistermiddag landden op Vliegbasis Eindhoven de eerste Amerikaanse toestellen op doorreis naar de Rotterdamse haven. Daar worden ze klaargemaakt voor transport naar de Verenigde Staten. De 10th Combat Aviation Brigade maakt plaats voor een andere eenheid. Door de verslechterde veiligheidssituatie zijn er weer meer Amerikaanse militairen aanwezig in Europa voor de collectieve verdedigingstaak.


  (foto:Defensie.nl)

  Nederland levert de zogenoemde Host Nation Support. Dat houdt in dat NAVO-bondgenoten elkaar steun verlenen bij operaties op elkaars grondgebied. De VS hebben Nederland om hulp gevraagd bij het verplaatsen van militair materieel. Dat gaat vanuit Duitsland via Vliegbasis Eindhoven en de Rotterdamse haven naar de VS. De vliegbasis biedt de flexibiliteit om dergelijke hoeveelheden helikopters op te vangen, te voorzien van brandstof en vlot af te handelen. De ruime openstellingstijden maken het tevens mogelijk om eventuele vertragingen door bijvoorbeeld weersomstandigheden op te vangen.


  (foto:Defensie.nl)

  Goed spoor- en wegennet
  Nederland biedt door de havens en het goede spoor- en wegennet de NAVO logistieke capaciteit om snel grote hoeveelheden militair materieel van en naar het Europese vasteland te verplaatsen. Diverse Nederlandse eenheden helpen de komende weken bij de Amerikaanse troepenverplaatsing.

  In de Rotterdamse haven richten de Nederlandse militairen een overslaglocatie in met een landingsplaats voor de helikopters. Dit deel van de haven wordt ’tijdelijk militair terrein’ en dag en nacht bewaakt door Nederlandse militairen.


  (foto:Defensie.nl)

  Solidariteit
  De kern van het Noord-Atlantisch verdrag is de verplichting tot bijstand van artikel 5. Hierin staat dat een gewapende aanval op e?e?n bondgenoot wordt beschouwd als een aanval op allen. De NAVO is gebouwd op dit sterke fundament van bondgenootschappelijke solidariteit. Met diverse maatregelen toont de NAVO haar onderlinge verbondenheid en ondersteunt daarmee rechtstreeks de bondgenoten aan de oostgrens van het verdragsgebied. Nederland levert hier ook een bijdrage aan.

  Sinds begin 2017 zijn Nederlandse militairen voor de NAVO enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen gestationeerd. Daarnaast draagt Nederland per toerbeurt bij aan de Baltic Air Policing taak en levert het troepen aan de NATO Response Force (NRF) en de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF).

  Bron: https://www.defensie.nl/organisatie/luchtmacht/nieuws/2017/10/23/defensie-helpt-bij-amerikaanse-troepenverplaatsing
  Chinook: https://www.defensie.nl/onderwerpen/materieel/vliegtuigen-en-helikopters/boeing-ch-47d-en-ch-47f-chinook-transporthelikopter

  #88364
  Avatar fotoMonique
  Sleutelbeheerder
  #88365
  Avatar fotoMonique
  Sleutelbeheerder
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.