Site pictogram Astroblogs

Obama haalt streep door Constellation/Ares

Credit: NASA


Vandaag heeft president Obama z’n begrotingsplannen voor 2011 (FY2011) bekendgemaakt. Om Obama’s besluit ten aanzien van ruimtevaart even samen te vatten: de NASA krijgt de komende vijf jaar zes miljard dollar extra én Obama heeft een streep gehaald door het Constellation programma. Bye bye Ares [1]Waarvan we vorig jaar nog de lancering van de testversie Ares I-X zagen. en Orion dus, de draagraket en capsule die de beoogde opvolgers waren van de Space Shuttles. Eigenlijk is niemand rouwig om dat laatste besluit, behalve enkele bobo’s bij de NASA, want keer op keer werd duidelijk dat Constellation veel te duur was en te weinig efficiënt. Dat was ook al de conclusie van de Commissie Augustine, die september vorig jaar met een rapport kwam over de toekomst van de Amerikaanse bemande ruimtevaart. Eind dit jaar gaan de Shuttles met pensioen. Om Amerikaanse astronauten toch in het internationale ruimtevaartstation ISS te krijgen zullen ‘stoelen’ worden gekocht in de Russische Sojoez-raketten á raison de $ 50 miljoen… per stuk. 😯 Steun aan het ISS wordt in ieder geval gegarandeerd tot 2016 en wellicht nog vier jaar langer. Die zes miljard dollar extra voor de NASA is natuurlijk mooi, zeker als je beseft dat ruim de helft daarvan – $ 3,2 miljard om precies te zijn – bedoeld is voor wetenschappelijk onderzoek aan de Maan en de planeten. 🙂 Wat heeft Obama gezegd over bemande reizen richting Maan en/of Mars? Eh… nou dat die plannen door het schrappen van Constellation in de ijskast gaan. Per slot was de Ares V/Orion combinatie hét middel om richting Maan te gaan. Ja, heel vaag wordt de NASA nog wel opgedragen om:

…to increase the capability of future exploration architectures with significantly lower operations costs than current systems – potentially taking us farther and faster into space.

 Tsja, dat kan nog járen duren. Eigenlijk wel logisch met een totaal begrotingstekort van 1,26 biljoen dollar in 2011. Da’s dus $ 1.260.000.000.000. Kassa! Bron: Bad Astronomy + Universe Today.

Voetnoten

Voetnoten
1 Waarvan we vorig jaar nog de lancering van de testversie Ares I-X zagen.
FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten