Site pictogram Astroblogs

Hubble bestudeert inslag + verdwenen band Jupiter

Hubble nam Jupiter waar op 7 juni 2010. Credit: NASA, ESA, M. H. Wong (University of California, Berkeley, USA), H. B. Hammel (Space Science Institute, Boulder, Colorado, USA), A. A. Simon-Miller (Goddard Space Flight Center, Greenbelt, Maryland, USA) and the Jupiter Impact Science Team.

Jupiter was de laatste tijd in het nieuws vanwege twee bijzonderheden: ten eerste was er het nieuws dat Jupiter sinds een paar maanden een grote wolkenband mist, de zogenaamde Southern Equatorial Band (SEB). Ten tweede was daar de waarneming van een inslag op Jupiter, die op 3 juni j.l. plaatsvond en die onafhankelijk van elkaar werd waargenomen door de Australiër Anthony Wesley en de Filipijn Chris Go. Hubble zou Hubble niet zijn als ‘ie niet actie ondernam op deze merkwaardigheden en dus richtte ‘ie z’n 2,4 meter grote scheerspiegel op Jupiter. Dat was op 7 juni, dus vier dagen ná de inslag. En wat zag Hubble? Niets, nou ja, afgezien van een héél klein spoortje dan [1]Da’s tenminste wat het NRC-Handelsblad op z’n wetenschapspagina van vandaag weet te vertellen. Ik moet zeggen dat ik zelf niets van een spoortje zie. (zie de inzet in de afbeelding) niets. Men denkt daarom dat wat Wesley en Go zagen de inslag moet zijn geweest van een meteoriet, eentje die bóven het wolkendek explodeerde en niet eronder. Zou de meteoriet de wolken zijn binnengedrongen dan zou de navolgende explosie wel een donker gat te zien hebben gegeven, zoals in juli 2009 wél te zien was. Dat was de inslag van een komeet, die óók door Wesley was ontdekt. De foto van Jupiter van 7 juni liet tevens zien dat de verdwenen SEB weer langzaam terug begint te komen. Er is een dun laagje wit ammoniakijs overheen geschoven, zodat de band verdwenen was. De NASA denkt dat het ijs over een paar maanden helemaal verdwenen is en nu is dat al op enkele plekken te zien. Kortom, over een poosje is Jupiter weer helemaal de oude. 😀 Bron: Hubble.

Voetnoten

Voetnoten
1 Da’s tenminste wat het NRC-Handelsblad op z’n wetenschapspagina van vandaag weet te vertellen. Ik moet zeggen dat ik zelf niets van een spoortje zie.
FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten