Site pictogram Astroblogs

De winter is begonnen!

Vandaag om 12.12 uur Nederlandse tijd is het officieel zo ver: de winter begint dan – aflevering 2012/2013. Dat is het moment van het wintersolstitium, als het middelpunt van de zon het winterpunt van de ecliptica bereikt, op een lengte van 270°00’00”. De Zon bereikt haar meest zuidelijke declinatie (-23°26’09”) en staat boven de Steenbokskeerkring, die onder de evenaar te vinden is. Je ziet dat in de volgende afbeelding:

Tekening van de baan van de Aarde om de Zon die de hoeken van het invallende zonlicht toont tijdens de solstices en de equinoxen. Credit: Kuuke.nl

Vandaag vinden bij ons de kortste dag en de langste nacht plaats. De nachten duren langer dan gemiddeld, maar daar komt nog bij dat de nachten ook donkerder zijn, doordat de Zon zich in de nacht dieper onder de horizon begeeft. Na vandaag worden de nachten weer korter. De herfst telde 89,85 dagen, de winter zal 88,99 dagen duren. Het feit dat de seizoenen niet even lang zijn, wordt veroorzaakt door de elliptische baan van de Aarde om de Zon; wanneer de Aarde verder van de Zon verwijderd is in haar baan, beweegt zij langzamer. Hierdoor duurt dat seizoen (op dit moment is dat in de zomer) langer. Dit heet ook wel de astronomische winter, de meteorologische winter begon op 1 december. Op het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen tegengesteld aan die op het noordelijk halfrond en daar begint nu de zomer. Doordat de Aarde significant verder van de Zon staat in de winter op het zuidelijk halfrond, en dichter bij de Zon in hun zomer, zijn op het zuidelijk halfrond de zomers meetbaar warmer en de winters kouder dan bij ons. Bron: Sterrengids 2012 + Hemel.waarnemen.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten