Site pictogram Astroblogs

Higgs deeltje en veld uitgelegd met drie bewegende plaatjes – simpeler kan niet

Deze week is de Nobelprijs voor de Natuurkunde toegekend aan de natuurkundigen Peter Higgs en François Englert voor hun baanbrekend werk om het Higgs veld en het daarbij behorende Higgs deeltje of boson te voorspellen. Deze zorgen er beiden voor dat deeltjes massaloos blijven en met de lichtsnelheid door het heelal voortjakkeren of dat ze massa krijgen en trager bewegen. Met drie simpele plaatjes wordt dit uitgelegd – simpeler kan ’t volgens mij niet.

Plaatje 1: stel je een zaal voor vol met kletsende natuurkundigen. Plotseling komt er een accountant binnen, die naar de bar aan de andere kant loopt. Je snapt het: alle natuurkundigen – het Higgs veld voorstellend – negeren de accountant, die kan in korte tijd de bar bereiken. Die accountant is het massaloze deeltje, dat met de lichtsnelheid beweegt.

Higgs1

Credit: Powerhouse Animation Studios Inc.

Plaatje 2: dezelfde zaal, maar nu komt Peter Higgs himself binnen. Je snapt het: iedereen wil met hem kletsen, hij doet er heel lang over de bar te bereiken. Hij stelt een deeltje voor dat massa krijgt, hoe trager hij door de menigte beweegt des te meer massa, z’n snelheid vertragend.

Higgs2

Credit: Powerhouse Animation Studios Inc.

Plaatje 3: dit keer start iemand van de natuurkundigen een roddel, waar iedereen over wil meespreken. Die roddel beweegt zich als een excitatie door de zaal heen, het Higgs deeltje of boson voorstellend, voortgebracht door het Higgs veld.

Higgs3

Credit: Powerhouse Animation Studios Inc.

Bron: TedEd.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten