Site pictogram Astroblogs

SOHO heeft komeet ISON in ’t vizier – probeert het niet na te doen!

lasco_ison_saturation

Credit: ESA/NASA

Waarschuwing
Ik heb het niet zelf gezien, maar collega-Astroblogger Jan Brandt keek vanavond naar de uitzending van De Wereld Draait Door en daar was de bekende sterrenkundige Vincent Icke te gast, die daar de mensen doodleuk opriep om morgen te gaan kijken naar de komeet ISON. Eh… mensen, dat is het laatste wat je morgen moet doen, tenzij je dolgraag je ogen wilt missen. Komeet ISON staat heel dicht bij de zon en alleen met speciale zonnekijkers, zoals de SOHO satelliet is de komeet te zien. Pogingen om ‘m zelf te zien met bijvoorbeeld een verrekijker zijn sterk af te raden. Pas over een week kunnen we ISON kort na zonsondergang aan de westelijke hemel bekijken.

Ondanks eerdere berichten van desintegratie van komeet ISON is ‘ie nog steeds alive & kicking! De komeet is nu ook in het beeldveld van de zonnesatelliet SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) van de NASA te zien, vanaf 03.00 uur Nederlandse tijd afgelopen nacht in het LASCO C3 beeldveld, morgen (28 november) zal komeet ISON vanaf 14.00 uur ook in LASCO C2 te zien zijn. Hierboven een afbeelding van SOHO met de LASCO C3 – met een klein beeldfoutje daarop. Hieronder een video van komeet ISON in dat beeldveld. Op basis van de waarnemingen van SOHO is de inschatting dat de helderheid van de komeet op dit moment van helderheid +0,5m is – kijk dat soort nieuws lezen we graag! 😀

Hieronder een grafiek met de waarnemingen aan de helderheid tot en met 24 november j.l., verzameld door Matthew Knight. Het gaat daarbij om de blauwe driehoekjes, die de totale helderheid van de komeet weergeven.

Credit: Aerith.net

Ter afsluiting de waarschuwing die ook de NASA geeft aan alle mensen die komeet ISON willen zien:

CRITICALLY IMPORTANT: Comet ISON is extremely close to the Sun and you should NOT attempt to observe it in binoculars or telescope unless you are highly experienced in making these observations. Sunlight through magnifying optics can and WILL permanently damage eyesight.

Vincent Icke, terug naar de schoolbank! :bron: Bron: Bad Astronomy + NASA + Space.com.

Mobiele versie afsluiten