Site pictogram Astroblogs

Mars Express is vlak langs het Marsmaantje Phobos gevlogen

Credit: ESA.

Gisteren heeft de Europese ruimtesonde Mars Express een scheervlucht uitgevoerd langs het Marsmaantje Phobos. De kortste onderlinge afstand bedroeg slechts 45 kilometer (!). Helaas zal ESA geen foto’s en video’s vrijgeven van de gebeurtenis, zodat we het moeten doen met een aantal animaties. Volgens ESA is de snelheid van Mars Express tijdens de scheervlucht te hoog om de camera’s te kunnen scherpstellen. Het zal wel. Maar wat heeft die passage dan voor nut?

Wel, tijdens de passage is de omloopbaan van Mars Express een beetje veranderd door de zwaartekracht van Phobos en dat kan de wetenschap meer vertellen over de dichtheid van het maantje. Dit kan weer helpen te verklaren waar het maantje vandaan is gekomen. Mogelijk is het een ingevangen ruimterots, maar het zou ook een puinrest kunnen zijn van een massale inslag in het verre verleden van de Rode Planeet.

Uit de metingen is gebleken dat Phobos voor een groot deel uit lege ruimte bestaat. Niburisten en andere gekkies zien dit als bewijs voor een kunstmatige herkomst, maar volgens wetenschappers betekent dit dat Phobos letterlijk een puinhoop is, een losse verzameling rotsen met grote ruimtes er tussenin.

Mars Express Phobos flyby (Animation x1000 speed)

Mars Express flyby viewed from Phobos (Animation)

Mars Express flyby as seen from Phobos (Animation)

Mars Express closest-ever Phobos flyby (Animation)

Bron: Universe Today

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten