Site pictogram Astroblogs

De afstand tussen de maan en de aarde

Regelmatig bekijk ik de maan, zoals jullie inmiddels weten. Hierbij vond ik een leuk filmpje over de afstand tussen de maan en de aarde. De aarde is een basketbal en de maan een tennisbal (How Far Away is the Moon?)

En…om Jan Brandt een beetje tegemoet te komen, kan ik vertellen dat mijn filmpjes geen AVI-filmpjes zijn. Ik rendeer ze meestal in WMV 6,7 Mbps HD 1080-25p Video. Het videobewerkingsprogramma waarmee ik werk heeft zoveel opties, dat ik ook eventueel op andere manieren een filmpje kan renderen. Zo heb ik laatst ontdekt dat ik via een omweg ook GIF-bestandjes kan maken, weer een ervaring.

Mijn telescoop is een Meade ETX105 Classic, met daarbij wat verschillende oculairs. Dat is niet vergelijkbaar met een Celestron Nexstar 8″ natuurlijk. Om zoveel mogelijk eruit te halen wat mogelijk is, ben ik steeds weer iets anders gaan uitproberen en gaandeweg weet je welke ‘lades’ je open moet trekken.

Wat mij in filmpjes van anderen regelmatig opvalt, is dat de opnames in spiegelbeeld staan. Deze opnames horen vervolgens nog horizontaal gespiegeld te worden. Nou schijn je iets te kunnen kopen voor op je telescoop om dat te corrigeren. ‘Flip Horizontal’ is het eerste wat ik doe, zodra ik ga bewerken. Daarna gaat het feest pas echt beginnen. Beginnend met wat simpele standaard opties (Sharpen, Brightness and Contrast…), ga ik verder met het perfect op smaak brengen van een heerlijk ‘soepje’. En…niet te vergeten een passend muziekje eronder en eventueel nog tekst.

Een ‘beest’ van een computer die zware programma’s aankan is erg handig en een stuk minder frustrerend. Mijn vorige pc was niet de minste, maar ik heb sinds enkele maanden toch een nieuwe gekocht. Vijf van de tien keer liep de hele boel tijdens het bewerken vast (zucht), gelukkig is dat nu niet meer.

Hieronder zie je een van mijn gemaakte filmpjes, het is een wat oudere (Supermoon 19-03-2011)

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten