Site pictogram Astroblogs

Smelten van westelijk Antarctica is niet meer te stoppen

Credit: Wikimedia Commons


De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA waarschuwt dat niets het afsmelten van de gletsjers in het westen van Antarctica nog kan tegenhouden. De zeespiegel kan daardoor wereldwijd tot 1,2 meter stijgen. De wetenschappers onderzochten voor 40 jaar aan observaties en hebben geconcludeerd dat de gletsjers in de Amundsen Zee in West-Antarctica een point of no return gepasseerd zijn.

Het feit dat de terugtrekking overal tegelijk gebeurt, wijst op een gemeenschappelijke oorzaak, zoals warmer oceaanwater onder de drijvende delen van de gletsjers. Dat is bijzonder slecht nieuws voor laaggelegen kustgebieden, want de gletsjers zijn nu al in belangrijke mate verantwoordelijk voor de stijgende zeespiegel: ze brengen evenveel ijs in zee als de hele Groenlandse ijskap. Ze bevatten genoeg ijs om de wereldwijde zeespiegel met 1,2 meter te doen stijgen, en blijken sneller te smelten dan wetenschappers hadden voorspeld.

Wetenschappers ontdekten dat het enorme volume ijs wordt opgehouden door ijs boven een rotsige rand aan de kust. Als die het begeeft, schuift het hele volume onomkeerbaar richting zee. Het gevolg is een aanhoudende stijging van de zeespiegel, met in totaal 3 tot 4 meter. Amper een week geleden bleek uit een andere studie dat ook de ijskappen in Oost-Antarctica meer gevaar lopen dan gedacht.

Recent besteedden we ook al aandacht aan dit onderwerp.

Bron: Het Laatste Nieuws

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten