Site pictogram Astroblogs

Geeft de Bermudadriehoek van de ruimte eindelijk z’n geheimen prijs?

Het SAA © Steve Snowden US ROSAT


Iedereen kent de Bermudadriehoek, maar wist je dat ook een ruimteversie van het fenomeen bestaat? Jawel, de ruimte-bermudadriehoek bevindt zich een paar honderd kilometers boven de Braziliaanse oostkust. Zodra een ruimteschip door dit gebied reist, crashen computers en kan elektronica onherstelbaar beschadigd raken.

Het Amerikaanse weer- en oceaanagentschap NOAA gaat dit gebied nu uitgebreid bestuderen. Dat doen ze door data van een oude satelliet die er vaak passeerde, BeppoSAX, opnieuw onder de loep te nemen.

Het gaat om een deel van de Van Allen-gordels, twee gordels van geladen deeltjes rond de aarde. Het gebied waar de binnenste van de Van Allen-gordels het aardoppervlak het dichtst nadert, wordt de Zuid-Atlantische Anomalie genoemd (ook wel South Atlantic Anomaly of SAA). De concentratie van hoogenergetische geladen deeltjes is daar op een bepaalde plaats hoger dan elders.

Uit de gegevens blijkt dat het stralingsniveau in het lagere gedeelte van de SAA veel beperkter is dan in de bovenste lagen. Dat komt overeen met de data van een andere satelliet die vijf jaar geleden geanalyseerd werden, maar zorgt wel voor een veel gedetailleerder beeld van de plek. Met de extra informatie wordt de SAA langzaam maar zeker in kaart gebracht, waardoor ’s werelds ruimteagentschappen en onderzoekscentra hun missies en apparatuur effectiever kunnen uitrusten als ze door de SAA moeten reizen.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mobiele versie afsluiten