Site pictogram Astroblogs

Mysterieuze supernova waargenomen

Credit: NASA

Opname vóór (links) en ná (midden) van het stelsel waarin supernova DES13S2cmm werd ontdekt. Na deze opnamen van elkaar afgetrokken te hebben, blijft de supernova (rechts) over. (Dark Energy Survey).

De eerste reeks opnames die geschoten zijn in het kader van de Dark Energy Survey hebben al direct resultaat opgeleverd. Men heeft namelijk een bijzondere supernova ontdekt op een afstand van 7,8 miljard lichtjaar. Het gaat om een zogenaamde “superheldere” of “superlumineuze” supernova, een zeldzame categorie waarvan slechts een paar exemplaren bekend zijn. Maar zelfs binnen dit selecte groepje is de supernova, die DES13S2 is gedoopt, een buitenbeentje.

Hij gloeide namelijk veel langer na dan z’n soortgenoten! Dit nagloeien wordt normaal gesproken veroorzaakt door het verval van radioactief nikkel-56, maar om de waargenomen helderheid te verklaren zou drie zonnemassa’s van dit spul aanwezig moeten zijn en da’s onmogelijk. De sterrenkundigen zitten dus met een raadsel!

Het is mogelijk dat het een normale supernova is, maar dan eentje waarbij geen pulsar is ontstaan, maar een zogenaamde magnetar. Maar volgens de betrokken sterrenkundigen is “ook dat niet echt een bevredigend antwoord”.

Bron: Royal Astronomical Society

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten