Site pictogram Astroblogs

Hoe kregen ze met de Apollovluchten die wagen mee naar de maan?

Astronaut Eugene Cernan aan het stuur van de maanwagen tijdens Apollo 17. Credit: NASA

Met de vluchten van de Apollo 15, 16 en 17 ging een maanwagen mee, de Lunar Rover Vehicle (LRV), zoals ‘ie officieel werd genoemd. Ze hadden een lengte van 3,1 meter, een wielbasis van 2,3 m. en een massa van 210 kg, dus behoorlijk groot en zwaar. De twee astronauten die bij iedere missie op de maan rondliepen konden met de maanwagen rijden en dat hebben ze behoorlijk gedaan, zoals je aan onderstaande grafiek ziet van afstanden die door allerlei rovers op de maan en Mars zijn afgelegd – dubbelklikken voor een beter leesbare geroveriseerde versie.

Credit: NASA/JPL.

Je ziet het, de eerste plaats van verst afgelegde gereden afstand is niet in handen van de drie maanwagens of van de Russische Lunochod, maar van de Marsrover Opportunity, die nog heel even z’n best moet doen om een Marathonafstand te hebben afgelegd. Interessant is natuurlijk de vraag hoe die maanwagen werd meegenomen naar de maan – zeker in een tijd toen iedere extra kilogram die mee moest telde. We kennen allemaal de maanlanders, zoals de beroemde Eagle van de Apollo 11 missie, maar de drie meegenomen maanwagens zijn minder bekend. Ik kwam twee dingen tegen, die ons laten zien hoe de maanwagens, opgevouwen aan de zijkant van de maanlander, werden ontvouwd, namelijk de volgende tekening uit dat Apollotijdperk én een video over de maanwagens.

Credit: NASA

In opgevouwen toestand bedroegen de afmetingen 0,9 x 1,50 x 1,70 m. Het voertuig kon in 20 minuten rijklaar worden gemaakt en dat gebeurde door aan enkele kabels te trekken, zoals je ook vaag in onderstaande video ziet gebeuren.

Bron: Popsci.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten