Site pictogram Astroblogs

Soms zit het mee en soms duurt het langer: ‘Astrofotografie in Nederland’

Afgelopen maanden was het bar en boos voor amateur astrofotografen in Nederland waaronder ik mijzelf ook toe reken. De heldere nachten waren van november tot eind februari zo’n beetje op 2 handen te tellen. Maar afgelopen week hadden we geluk en konden we een aantal nachten onze telescoop zonder zorg voor aankomende regen buiten laten staan. Of – zoals in mijn geval – rustig gaan slapen met het dak van de zelfbouw-sterrenwacht open laten staan.Dus in de afgelopen maanden heb ik ‘geduldig’ gewacht op de spaarzame uurtjes dat het helder was. En als die uurtjes ook nog eens samenvielen met momenten dat ik ook nog even tijd had, kon ik eindelijk fotograferen. Ik had mijn zinnen gezet op het mooi object de Rosette nevel in sterrenbeeld Eenhoorn, iets ten oosten van het welbekende sterrenbeeld Orion. Het is een winter object en in januari dacht ik deze ‘even’ in een paar nachten te fotograferen, maar dat werd uiteindelijk dus 2 maanden voor slechts een paar uurtjes fotomateriaal. Dit object staat momenteel al zo ver in het zuid-westen dat ik per avond slechts een paar uurtjes had voordat deze uit beeld verdwijnt.

De Rosette nevel is en emissienevel. Dat zijn gassen die door nabijgelegen sterren ‘verlicht’ worden (lees: door sterren in de buurt wordt verhit en geïoniseerd) en staat ca 5000 lichtjaar van ons vandaan in ons eigen sterrenstelsel de Melkweg.Daarentegen heb ik gisteravond in 1 nachtje een mooi plaatje kunnen schieten van de draaikolknevel M51, een sterrenstelsel in sterrenbeeld Jachthonden, vlakbij de steel van de bij iedereen wel bekende Grote Beer. Deze staat in het voorjaar de gehele nacht hoog aan de hemel. Dus als het de hele nacht helder blijft kun je achter elkaar doorgaan zonder er naar om te kijken. Toch ben ik er wel even midden in de nacht rond 3:00 uur uit bed gegaan om een zgn. meridiaal flip te maken. Dat is een ommezwaai met de telescoop van ene kant van statief naar helemaal de andere kant van statief en waarbij je de telescoop op hetzelfde object gericht zet. Hiermee voorkom je dat de camera-telescoop combinatie door het continue meedraaien met het object tegen het statief/mount vastloopt.

M51 Draaikolknevel is een sterrenstelsel, net als onze eigen Melkweg, maar dan ca. 31 miljoen lichtjaar van ons vandaan.Beide foto’s zijn gemaakt met dezelfde camera-telescoop combinaties, dus hetzelfde beeldveld. Zo is het leuk om te vergelijken hoe groot het ene object en hoe klein het andere object is. Op 2e foto (M51) zijn ook nog allemaal kleinere sterrenstelsels te zien (even klikken op de foto voor vergroting). Specificaties van de opnames:

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten