Site pictogram Astroblogs

Kenden ze 17.000 jaar geleden al de sterrenbeelden Stier en Orion?

Credit: Prof. Saxx/Wikipedia.

Ik kwam vandaag de foto hierboven tegen, een tafereel van enkele stieren, afgebeeld op een wand in de beroemde grotten van Lascaux in de Dordogne in Frankrijk. De tekening is naar schatting zo’n 17.300 jaar oud, uit het tijdperk dat het  laat-Paleolithicum wordt genoemd. Waar het nu even om draait is die stier in ’t midden, met linksonder en rechtsboven van z’n kop enkele zwarte stippen. Nou kennen we allemaal het sterrenbeeld Stier (Latijn: Taurus) en dat ziet er op oudere hemelkaarten zo uit:

Op deze tekening zien we naast de kop van de Stier twee bekende hemelobjecten: linksonder het sterrenbeeld Orion met de bekende Gordelsterren en rechts in de nek van de Stier de bekende open sterrenhoop Pleiaden of het Zevengesternte. Hé, wacht eens even, die objecten zijn ook op de grottekening van Lascaux te zien!

Credit: Prof. Saxx/Wikipedia.

Rechtsboven zijn heel herkenbaar de zeven sterren van de Pleiaden te zien, linksonder de Gordelsterren van Orion. OK, dat laatste is een tikkeltje vreemd, want er zijn drie Gordelsterren (Alnitak, Alnilam en Mintaka, oftewel ÃŽÂ¶, ε en δ Orionis) en de Lascaux-tekenaar beeldde vier sterren af. Eh… nog even verder mijmeren over deze oeroude afbeelding: onder de ‘vier’ Gordelsterren zie je nog twee parallel lopende streepjes. Is dat niet de Orionnevel, die op heldere nachten al als een wazig vlekje te zien is? Laatste opvallendheid: tussen de hoorns van de Stier loopt zoals we weten de ecliptica, het pad aan de hemel waarlangs de zon zich beweegt. Hieronder zie je de ecliptica, de gestreepte lijn dwars in het midden, op een afbeelding waarin de sterrenbeelden in spiegelbeeld staan.

ecliptica

Wat zien we op de Lascaux afbeelding in het verlengde van die twee hoorns van de Stier: juist ja, een grijze bol. Is dat de zon… of de maan? Afijn, genoeg interessante dingen op die prehistorische tekening om over na te denken en te speculeren. Zouden ze toen al de sterrenbeelden hebben gehad, zoals wij die heden ten dage ook nog steeds kennen? En zijn het dus niet de Soemeriërs uit Mesopotamië geweest die deze sterrenbeelden hebben bedacht, zoals algemeen wordt gedacht? Bron: Koberlein.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten