Site pictogram Astroblogs

Planeetbescherming

Credit: ESA–ScienceOffice.org

Deze maand zal bij ESA begonnen worden aan het ontwerpen van de ruimtesonde die op reis zal gaan naar de planetoïde 1996 GT, beter bekend onder de naam Didymos en haar maan die het koosnaampje ‘Didymoon’ gekregen heeft. Ruim twee jaar geleden werd er op Astroblogs al over geschreven.De sonde zal gelanceerd worden in Oktober 2020 en in slechts 2 jaar ‘arriveren’. Op dat moment bevinden de planetoïde en haar maan zich ‘slechts’ 11 miljoen kilometer van de Aarde. De missie heeft als afkorting AIM en dat staat voor: “Asteroid Impact Mission” en die naam belooft spektakel, vind je niet? AIM is ESA’s aandeel in de ‘Asteroid Impact & Deflection Assement’-missie, ofwel AIDA. NASA leidt ook een onderdeel van AIDA en deze heeft de naam DART gekregen. ‘Double Asteroid Redirection Test’ – men houdt van afkortingen in de ruimtevaart…Didymos is dus een planetoïde met een maan, of beter gezegd een dubbelplanetoïde. Het grootste onderdeel is zo’n 800 meter in diameter, waarbij het maantje ‘slechts’ 170 meter meet. Die laatste is het spreekwoordelijke slachtoffer in deze missie, wanneer DART met ruim 6 kilometer per seconde erop te pletter zal slaan. Het zal de eerste keer zijn in de geschiedenis, waarbij de mensheid meetbare invloed zal uitoefenen op het zonnestelsel.

Het doel: de dubbele Asteroïde Didymos. Credit: ESA–ScienceOffice.org

Voordat de nogal harde landing van DART zal plaatsvinden, zal een ESA lander op de planetoïde neergezet worden. Bij het te pletter slaan van DART zal vervolgens een grote hoeveelheid metingen gedaan worden, die kennis moet opleveren hoe objecten in ons zonnestelsel op andere gedachten gebracht kunnen worden, mocht er één het in z’n hoofd gehaald hebben de Aarde te willen aantikken.

AIDA: Asteroid Impact and Deflection Assessment study

Update 13 april: In Frascati (vlak bij Rome) zal vanaf vandaag, tot en met 17 april de Planetary Defence Conference (link1 + link2) gehouden worden. Daar zal onder andere een fictief inslag-scenario gepresenteerd worden. Hier de beschrijving van dag 1. Bron: ESA.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten