Ja hoor, de ‘Mars-zo-groot-als-de-Maan-op-27-augustus-fabel’ duikt weer eens op

Credit: Mars photo by ESA ©2007 MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/ LAM/IAA/ RSSD/ INTA/ UPM/ DASP/ IDA; Moon photo by NASA’s Scientific Visualization Studio

We hadden ‘m al in 2013 en nu duikt ‘ie weer op internet op, met name op Facebook, waar een stel malloten ons weer eens met deze hoax confronteren: dat op 27 augustus a.s. de planeet Mars net zo groot is als de maan en dat er dan twee grote manen aan de hemel te zien zijn. Hierboven de foto die in het bericht wordt gebruikt. Hieronder het bericht zelf:

12:30 Aug 27th you will see two moons in the sky, but only one will be the moon. The other will be Mars. It won’t happen again until 2287. No one alive today has ever witnessed this happening.

Volgens Bad Astronomer Phil Plait is de hoax oud, wordt ‘ie al sinds 2003 met enige regelmaat op internet verspreid. En telkens kan met een gerust hart geconstateerd worden dat het grote onzin is, dat Mars nooit en te nimmer zo groot kan worden als de maan, gezien vanaf de aarde. Op 27 augustus is dat ook weer het geval: de maan is dan aan de hemel maar liefst 530 keer zo groot als Mars, de Rode Planeet is en blijft door z’n verre afstand van de aarde een stip [1]die dag staat de maan pakweg 385.000 km van de aarde, Mars staat op 380 miljoen km afstand, zo’n duizend keer verder dus. Scheelt een tikkeltje en daarmee wordt de grotere omvang van Mars … Lees verder, die je slechts met een telescoop groter kunt zien. En beiden staan op die datum pakweg 175° van elkaar aan de hemel, dat is ongeveer op tegengestelde posities. Kortom, de hoax is grote onzin, net zo’n onzin als dat er op 24 september a.s. een grote planetoïde op de aarde in zou slaan. Bron: Bad Astronomy.

References[+]

References
1 die dag staat de maan pakweg 385.000 km van de aarde, Mars staat op 380 miljoen km afstand, zo’n duizend keer verder dus. Scheelt een tikkeltje en daarmee wordt de grotere omvang van Mars t.o.v. de maan (Mars is ongeveer twee keer zo groot als de maan) niet tenietgedaan.

5 gedachten over “Ja hoor, de ‘Mars-zo-groot-als-de-Maan-op-27-augustus-fabel’ duikt weer eens op

 1. Als die hoax-jongens nou een beetje creatief waren geweest, dan zouden ze beweren dat Mars zo groot als de Maan te zien zal zijn op 28 september aanstaande. Als je die nacht, rond kwart voor vijf, naar buiten gaat, dan kun je een rood hemellichaam, zo groot als de Maan zien.

  😉

  groet,
  Gert (Enceladus)

   • Gewoon de Maan, Johan. Op 28 september zal er een maansverduistering plaatsvinden. Als de Maan zich in de schaduw van de Aarde bevindt, valt er nog een heel klein beetje licht op het oppervlak. Namelijk licht dat door onze dampkring heen de Maan bereikt. De rode gloed op de Maan wordt in feite veroorzaakt doordat het een optelsom is van alle zonsondergangen tegelijk.

    groet,
    Gert (Enceladus)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.