Site pictogram Astroblogs

New Horizons’ nieuwste foto’s van Pluto tonen majestueuze bergen, ijsvlakten en gletsjers

Credits: NASA/JHUAPL/SwRI

Er is weer een lading foto’s verschenen die de Amerikaanse New Horizons sonde nam tijdens de scheervlucht op 14 juli j.l. langs Pluto en z’n manen, de #PlutoFlyby. Er zijn werkelijk prachtige foto’s, die deels gemaakt zijn ná de scheervlucht, toen de New Horizons terugkeer naar Pluto en tegen de door de zon verlichte rand aankeek. De foto’s laten een prachtige wereld zien van mistlagen, hoge bergtoppen, ijsvlaktes en gletsjers. Hierboven bijvoorbeeld een foto, die 15 minuten na de flyby gemaakt is, toen de afstand 18.500 km bedroeg, een gebied van 1250 km doorsnede. Rechts zie je de ijsvlakte van het gebied genaamd Sputnik Planum (op haar beurt weer gelegen in de Tombaugh regio, zie ook onderaan de gelabelde afbeelding van Pluto), links ervan de hoge bergen (tot 3500 meter) van Norgay Montes. Rechts van Sputnik Planum is een ruiger terrein, waar zich gletsjers bevinden. Dubbelklik op de foto’s om ze te verplutoniseren.

Credits: NASA/JHUAPL/SwRI

Hierboven een adembenemend mooie foto gemaakt met New Horizons’ wide-angle Ralph/Multispectral Visual Imaging Camera (MVIC), een van achteren door de zon beschenen terrein dat 380 km in doorsnede is. Links op de voorgrond zie je de bergen van Norgay Montes, achterin de bergen van Hillary Montes. Ook deze werd 15 minuten na de flyby gemaakt. Net als op de bovenste foto zijn heel goed de verschillende mistige lagen van de atmosfeer van Pluto te zien.

Credits: NASA/JHUAPL/SwRI

In een deel van Sputnik Planum zijn gletsjers gezien, waarvan er eentje op de foto hierboven met de rode pijlen is aangegeven. Het ijs – vermoedelijk bevroren stikstof – stroomt daar vanuit het oosten (rechts op de foto) door een drie tot acht kilometer brede vallei naar de grote ijsvlakte in het westen, die met de blauwe pijlen is aangegeven. Tenslotte hieronder nog een foto met de naamgeving van de gebieden op Pluto – altijd handig zo’n kaartje, voordat het je begint te duizelen hoe het ook al weer heet:

Namen van gebieden op Pluto (Credits: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Marco Di Lorenzo/Ken Kremer/kenkremer.com).

Bron: NASA + Universe Today.

Mobiele versie afsluiten