Site pictogram Astroblogs

Het universum roteert niet en heeft ook geen richtingsgevoel

credit: Saadeh et al.

Het universum dijt in alle richtingen met gelijke snelheid uit en roteert niet, zo blijkt uit onderzoek van kosmologen van de University College London. Bij het onderzoek, dat gepubliceerd is in het toonaangevende vakblad Physical Review Letters, heeft men gekeken naar de kosmische achtergrondstraling, de nagloed van de oerknal. Daaruit is gebleken dat het universum in alle richtingen op dezelfde wijze uitdijt en dat komt overeen met wat de huidige kosmologische modellen voorspellen.

Het hoofd van het onderzoeksteam zegt hierover het volgende: “Onze bevindingen vormen het beste bewijs ooit dat het universum in alle richtingen hetzelfde is, oftewel isotroop is. Maar het heelal had ook makkelijk anisotroop kunnen zijn: volgens de relativiteitstheorie behoort een anisotroop heelal mét een voorkeursrichting wel degelijk tot de mogelijkheden, evenals een heelal dat roteert.” Maar in ons heelal is dat niet het geval. Dat zegt overigens weinig over andere heelallen: kosmologen vermoeden immers dat ons heelal één van de talloze universums is in het zogenaamde multiversum.

Maar hoe zijn de onderzoekers tot deze conclusie gekomen? Hiertoe heeft men gekeken naar signalen voor rotatie en anisotropie in de kosmische achtergrondstraling. Tot deze signalen behoren koude en warme plekken die een bepaalde as volgen en zelfs spiraalvormige verstoringen. Die zijn dus niet gevonden en de kans dat het op toeval berust is volgens de onderzoekers slechts 1 op 121.000. De onderzoekers zijn opgelucht. “We zijn blij dat ons werk bevestigd heeft wat kosmologen altijd voor waar hebben aangenomen. De kosmologie is voorlopig gered.”
Bron: University College London‘, ‘

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten