16 juli 2024

Het universum roteert niet en heeft ook geen richtingsgevoel

credit: Saadeh et al.

Het universum dijt in alle richtingen met gelijke snelheid uit en roteert niet, zo blijkt uit onderzoek van kosmologen van de University College London. Bij het onderzoek, dat gepubliceerd is in het toonaangevende vakblad Physical Review Letters, heeft men gekeken naar de kosmische achtergrondstraling, de nagloed van de oerknal. Daaruit is gebleken dat het universum in alle richtingen op dezelfde wijze uitdijt en dat komt overeen met wat de huidige kosmologische modellen voorspellen.

Het hoofd van het onderzoeksteam zegt hierover het volgende: “Onze bevindingen vormen het beste bewijs ooit dat het universum in alle richtingen hetzelfde is, oftewel isotroop is. Maar het heelal had ook makkelijk anisotroop kunnen zijn: volgens de relativiteitstheorie behoort een anisotroop heelal mét een voorkeursrichting wel degelijk tot de mogelijkheden, evenals een heelal dat roteert.” Maar in ons heelal is dat niet het geval. Dat zegt overigens weinig over andere heelallen: kosmologen vermoeden immers dat ons heelal één van de talloze universums is in het zogenaamde multiversum.

Maar hoe zijn de onderzoekers tot deze conclusie gekomen? Hiertoe heeft men gekeken naar signalen voor rotatie en anisotropie in de kosmische achtergrondstraling. Tot deze signalen behoren koude en warme plekken die een bepaalde as volgen en zelfs spiraalvormige verstoringen. Die zijn dus niet gevonden en de kans dat het op toeval berust is volgens de onderzoekers slechts 1 op 121.000. De onderzoekers zijn opgelucht. “We zijn blij dat ons werk bevestigd heeft wat kosmologen altijd voor waar hebben aangenomen. De kosmologie is voorlopig gered.”
Bron: University College London‘, ‘

Share

Comments

 1. “Het universum roteert niet en heeft ook geen richtingsgevoel”

  Mmm, het universum is dus eigenlijk gewoon een zwangere vrouw, kijk maar:
  https://www.scientias.nl/zwangere-vrouw-is-sneller-weg-kwijt/

  😉

  groet,
  Gert (in een melige bui)

 2. Gewaagde uitspraken terwijl we alleen maar het zichtbare universum waar kunnen nemen en we niet weten hoe dit zichtbare gedeelte zich verhoudt tot de rest van het universum. Verder is de CMB een momentopname van vlak na de oerknal, we zijn inmiddels zo’n 13,8 miljard jaar verder en het universum kan best een andere vorm aangenomen hebben dan het vlak na de oerknal had zoals de CMB laat zien. Kort samengevat, we hebben op dit moment eigenlijk geen idee hoe ons universum er precies uit ziet, want alles wat we zien is het verleden.

  • Mee eens, bovendien schrijf je een artikel altijd met een hypothese, die in dit geval gebaseerd is op reeds aangenomen feiten. Ik zou om dit te bewijzen gaan voor een Doppler plaatje van het complete zichtbare universum op de meest bekende spectraallijnen.

 3. “Het universum draait niet” t.o.v. ….. ?

  Groet, Paul

  NB Heb je voor de conclusie trekt dat alles roteert, geen statische referentie nodig ? 😕

  • Het universum draait niet t.o.v…het universum zelf! Voor rotatie is – in tegenstelling tot snelheid – geen referentie nodig t.o.v een ander object.

   • Wybren de Jong zegt

    Indien de ruimte zelf zou draaien, betekent dat dan dat de sterren en overige materie meedraaien?
    Maar voor roterende massa is een kracht nodig, de middelpuntzoekende kracht. Of anders gezegd, de materie moet in de gekromde baan gehouden worden door een kracht die naar het middelpunt toe trekt. Wat voor kracht zou dit dan moeten zijn?

    • Zou je de rotatie van het universum waar kunnen nemen in de kromming van de ruimtetijd van bijvoorbeeld zware objecten? Stel je een sterrenstelsel voor en diens kromming in de ruimtetijd, als het universum zou roteren zou de kromming van de ruimtetijd dan niet aan één kant een beetje ingeduwd worden en aan de andere kant een beetje uitgerekt worden?

    • Wybren,

     die kracht die ‘alles naar het middelpunt trekt’, kan uiteraard slechts de Zwaartekracht zijn.

     Groet, Paul

    • Ja, als de ruimte draait dan draait alles daarin mee. Da’s ook hetgeen de theorie van de oerknal zegt. De ruimte expandeert en alles daarin expandeert mee.

 4. Het universum dijt in alle richtingen met gelijke snelheid uit …
  Ook hier heb ik mijn twijfels bij. De uitdijing van het universum vindt vooral plaats tussen de sterrenstelsel, bij afwezigheid van massa. Zou de uitdijing in alle richtingen gelijk moeten zijn dat zou de massa verdeling ook in alle richtingen gelijk moeten zijn. Als ik plaatjes van de CMB bekijk, welke een momentopname van zo’n 380.000 jaar naar de oerknal is, dan zie ik toch een zeer kleine ongelijke verdeling en naarmate de tijd verstrekt zullen deze kleine verschillen een steeds groter verschil gaan worden gezien de plekken met iets minder massa steeds iets meer uitdijing gaan vertonen dan de plekken met meer massa. Kan je dan nog zeggen dat het universum in alle richtingen met gelijke snelheid uitdijt? Volgens mij niet, af vraag ik me wel af hoe groot of klein dat verschil dan nu zou zijn. Of zit ik nu helemaal fout met mijn gedachten? 🙂

  • Het klopt dat er kleine verschillen zijn. Het heelal is niet precies isotroop, anders waren er geen sterren, sterrenstelsels, superclusters, het kosmische web. Bedoeld wordt dat het in alle richtingen zo’n beetje hetzelfde zooitje te zien is en er geen systematische afwijking is in de uitdijing in de ene richting tov de andere richting.

Speak Your Mind

*