Site pictogram Astroblogs

Zó mooi en grillig kan Mars zijn

mars

Credit: NASA

Vandaag kwam ik twee foto’s tegen van bizarre landschapsformaties op Mars. Eentje is een compositiefoto van enkele rotsen, die op Sol 1525 – zeg maar 20 november 2016 in aardse termen – door Curiosity werd gemaakt. Je ziet ‘m hierboven, dubbelklikken om te vercuriositeriseren. Curiosity maakte ‘m in de Pahrump Hills, een gebied in de Gale krater, waar de Marsrover op dit moment verblijft. Hier zie je alle foto’s die op die dag zijn gemaakt, inclusief de foto’s die gemixt zijn in de compositie. Bron: deze tweet van Massimo. Dan de tweede foto, da’s deze:

dunes1

Credit: NASA

Deze is een tikkeltje ouder dan die rotsformatie. Hij werd bijna elf jaar geleden gemaakt, januari 2006 met het Thermal Emission Imaging System instrument aan boord van NASA’s Mars Odyssey, een sonde die om Mars draait. Het is een duinformatie in de Bunge krater op Mars, pakweg 14 km in doorsnede. Bron: In the Dark.

Prachtig toch, hoe mooi en bizar Mars er uit kan zien? En nou we ’t toch over Mars hebben: ik lees vandaag dat Donald Trump, de aanstaande president van de Verenigde Staten en eh… ‘heads of space’, het vizier van de NASA liever laat richten op Jupiter’s maan Europa – vanwege de mogelijkheid dát daar leven kan voorkomen – en op het verder verkennen van het zonnestelsel, met name de planetoïdengordel, om daar grondstoffen vandaan te halen. Mmmmm, een keuze die ik niet eens zo heel gek vind. Maar daar kom ik later nog wel op terug (of jullie eerder…). Bron: Inquisitr.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten