Site pictogram Astroblogs

Succesvolle lancering van SpaceX’ Falcon 9 met tien Iridium satellieten én navolgende zachte landing

Credit: SpaceX

Vanavond is een Falcon 9 raket van de commerciële ruimtevaartonderneming SpaceX vanaf lanceerstation Vandenberg Air Force Base in Californië gelanceerd en die heeft met succes tien communicatiesatellieten van de firma Iridium in de ruimte gebracht – de zogeheten Iridium-1 missie. Om 19.54 uur Nederlandse tijd werd de Falcon 9 raket gelanceerd, de eerste lancering na de explosie van een op z’n lanceerplatform staande Falcon 9 raket met aan boord een Amos-6 satelliet op 1 september vorig jaar. De bedoeling is dat 59 minuten na de lancering (dus straks om 20.53 uur) de tien satellieten zullen worden losgemaakt en de ruimte in zullen gaan, een operatie die ongeveer 15 minuten duurt.

Credit: SpaceX

De eerste trap van de Falcon 9 raket wist na de loskoppeling van de tweede trap een succesvolle zachte landing te maken op het drijvende platform genaamd Just Read the Instructions, dat in de Stille Oceaan voor de kust van Californië dobbert. Hierboven een foto die kort na de landing werd gemaakt. De tien Iridium satellieten vormen de eerste serie van een totaal van 70 satellieten, ieder 870 kg wegend, die het toekomstige “NEXT” constellation programma van Iridium moeten gaan uitvoeren. Hieronder beelden van de lancering. 😀

Als ik videobeelden heb van de landing van de ‘core stage’ zal ik die hieronder plaatsen. [Update nog geen drie minuten later] Aha, hier de beelden van de perfect uitgevoerde landing op het drijvende ponton.

Bron: Space.com

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten