Site pictogram Astroblogs

MiniBooNe bevestigt anomalie in neutrino-experiment

Credit: somerandompearsonsblog.blogspot.com / Symmetry Magazine.

Natuurkundigen van het MiniBooNe experiment van het beroemde Fermilab in de VS hebben een anomalie bevestigd in experimenten die bedoeld waren om neutrino-oscillaties te onderzoeken. Die oscillaties, waarbij de drie bekende soorten neutrino’s – elektron-, muon- en tau-neutrino’s – van de ene soort in de andere over kunnen gaan, waren tussen 1993 en 1998 onderzocht met het Liquid Scintillator Neutrino Detector (LSND) experiment in de VS en toen had men een anomalie waargenomen, een afwijking van de theoretische voorspelling: om de oscillaties tussen de drie ‘smaken’ neutrino’s te beschrijven waren er zeven parameters, waaronder de massa’s van de neutrino’s. Maar het LSND experiment paste niet in het model met de zeven parameters en de statistische betrouwbaarheid was 3,8 sigma, geen hoge betrouwbaarheid waar de natuurkundigen opgewonden van worden. Eén van de hypothetische verklaringen destijds van de anomalie: er zijn meer dan drie smaken neutrino’s.

OK en toen was daar het genoemde MiniBooNe, dat van recenter datum is (2002-2012) en daarvan zijn de resultaten deze week gepubliceerd:

Observation of a Significant Excess of Electron-Like Events in the MiniBooNE Short-Baseline Neutrino Experiment

De MiniBooNe experimenten bevestigen de in de jaren negentig waargenomen LSND anomalie en de betrouwbaarheid van de nieuwe waarnemingen is 4,8 sigma, net onder de grens van 5 sigma, waarmee wetenschappers iets als bewijs beschouwen. De LSND en MiniBooNe experimenten samen geven zelfs een betrouwbaarheid van 6,1 sigma, waarbij de kans dat de waarnemingen slechts op ruis berusten één op een miljard is! De gevolgen hiervan zijn groot: het bevestigt dat er iets is dat niet verklaard wordt door het Standaard Model van de natuurkunde.

Is er wellicht een vierde smaak neutrino, een steriel neutrino? Credit: Symmetry magazine.

Het kan betekenen dat er meer smaken neutrino’s zijn, waarbij men direct denkt aan zogeheten steriele neutrino’s, die ook worden voorgesteld als kandidaat-donkere materie deeltjes, óf dat er sprake is van een nieuw soort schending van symmetrie, zoiets als de zogeheten CPT schending. Bron: Backreaction + The Reference Frame.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten