Site pictogram Astroblogs

Niet één, maar twee meteorietinslagen gezien tijdens de afgelopen totale maansverduistering

Credits: David Bressan

Credits: Griffith Observatory.

De Superbloedwolfmaan – ehhh…. excuus de totale maansverduistering – van afgelopen maandag was al een spectaculair gezicht, maar de gebeurtenis blijkt nog spectaculairder te zijn geweest dan we dachten. Maandag en dinsdag zagen we al de berichten voorbij komen dat mensen een korte lichtflits aan de donkere kant van de maan hadden waargenomen, veroorzaakt door de inslag van een meteoriet op de maan. Dat gebeurde om 05:41:43 Nederlandse tijd, aan het begin van de totale fase van de eclips, iets ten westen van de krater Lagrange H. De inslag is gezien door meerdere waarnemers, waaronder tijdens een aantal webcasts. De foto hierboven van de lichtflits is een screenshot van de webcast van het Griffith Observatory.

Wat blijkt nu: een team van sterrenkundigen onder leiding van Jose Maria Madiedo van de Universiteit van Huelva in Spanje heeft met maar liefst acht telescopen de maan tijdens de verduistering in de gaten gehouden en zij zagen twee minuten na die eerste inslag een tweede inslag – om precies te zijn om 05:43:44 (zie de tweet hierboven, inclusief de beelden). Madiedo denkt dat de meteorieten de omvang van een voetbal hadden en tussen de 2 en 10 kg wogen.

Er zijn wel vaker inslagen van mateorieten gefilmd en gefotografeerd –  zoals op 11 september 2013, óók door Madiedo’s groep – maar nooit eerder tijdens een maansverduistering. Ze noemen dat in goed Nederlands de ‘Transient Lunar Phenomena‘. Dat er dan nu twee inslagen kort na elkaar plaatsvinden is natuurlijk helemaal uniek. Tip voor deze blog kwam van collega-blogger Jan Heuser, waarvoor dank!  Bron: Forbes + Werkgroep Maan en Planeten.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten