Site pictogram Astroblogs

Eerste webcast NASA over UFO’s gehouden. Veelgestelde vragen en conclusie.

UAP Independant Study Group, Credits; NASA

Op 31 mei j.l. werd er door een studiegroep ‘UAP Independant Study Groep’ van NASA een eerste openbare bijeenkomst over UFO’s gehouden. Deze zestien leden tellende groep bestudeert methoden om UAP’s of ‘Unidentified Abnormal Phenomena’ in de toekomst beter te documenteren, analyseren en zo mogelijk, te verklaren. De groep wordt aangestuurd vanuit het NASA’s Science Mission Directorate, en David Spergel is voorzitter van de studiegroep. Het doel van de studie, die inmiddels negen maanden onderweg is, luidt als volgt; “NASA commissioned the nine-month study to examine UAP from a scientific perspective and create a roadmap for how to use data and the tools of science to move our understanding of UAP forward.” Momenteel, is het zo dat, aldus NASA, de beperkte UAP waarnemingen het onmogelijk maken om wetenschappelijke conclusies te doen uit de data van UAP’s. En NASA stelde tevens dat de term ‘UAP’ fenomenen betreft in de lucht, onder water of in de ruimte die niet onmiddellijk kunnen worden geïdentificeerd. De bijeenkomst is de eerste keer dat de groep de resultaten van haar UAP-onderzoek in het openbaar bespreekt. De vier uur durende vergadering werd uitgezonden op NASA TV. Het team bestaat uit een breed scala aan experts van de academische wereld, de ruimtevaart- en luchtvaartindustrie, één wetenschapsjournalist en de astronaut Scott Kelly. Het team bestudeert alleen niet-geclassificeerde gegevens. NASA’s studiegroep is slechts een van de vele door de Amerikaanse overheid gefinancierde groepen die zijn gevormd om UAP’s te bestuderen. In 2022 richtte het Pentagon het AARO ‘All-domain Anomalyt Resolution Office’ op, voor de bestudering van UAP’s.

NASA’s pagina over FAQ, veelgestelde vragen, UAP ‘Unidenitfied Anomalous Phenomena’
Een vragenlijst of ‘FAQ’ staat op de site van NASA. Enkele vragen betreffen o.a. de naamgeving ‘UAP’. NASA stelt dat om consistent te zijn met de National Defense Authorization Act (NDAA), NASA UAP als “Unidentified Anomalous Phenomena’ of ‘Unidentified Abnormal Phenomena’ definieert. En NASA is betrokken bij de studie van UAP’s daar, NASA, ik citeer, “Het verkennen van het onbekende in de ruimte en de atmosfeer de kern vormt van wie we zijn.” NASA stelt dat het aan de wetenschap is om het onbekende beter te begrijpen, maar dat de taal van de wetenschap ‘data’ is. Het beperkte aantal waargenomen UAP’s maakt het onmogelijk, aldus NASA, om wetenschappelijke conclusies te trekken over de aard van UAP’s. Zonder een goede set data is het lastig UAP’s te verifiëren of te verklaren. De focus ligt dus, aldus NASA, om gerichte informatie te verzamelen die licht werpen op UAP’s.

Scott Kelly Rodent Research Credits; NASA/ISS lab

NASA geeft het UAP Independent Study Team dus de opdracht om UAP’s vanuit een wetenschappelijk perspectief te onderzoeken. De studie van dit team duurde negen maanden, een publieke bijeenkomst volgde recent op 31 mei j.l. Een rapport verschijnt aankomende zomer. De focus ligt dus op goede informatieverzameling en niet op het geven van een lijst van UAP waarnemingen zelf. Het is een studiegroep, en geen ‘beoordelingscommissie’ aldus NASA, daar de studie een middel is om kennis van experts op verschillende gebieden te verkrijgen over zaken die relevant zijn voor mogelijke studiemethoden voor UAP’s, ofwel een ‘community-based, interdisciplinair forum’ voor het vragen en coördineren van analyse en input en het geven van advies’ m.b.t. UAP’s. En voert NASA dit onderzoek uit ter ondersteuning van het onlangs opgerichte AARO van het DoD? Dit is niet het geval, NASA zet deze studie voort voor de eigen wetenschappelijke en luchtvaartveiligheidsdoeleinden. De resultaten van de studie zullen openbaar zijn. Het team bestaat uit enkele van ’s werelds meest vooraanstaande wetenschappers, data- en AI-deskundigen. Elk lid van het team is benoemd in overeenstemming met de wet op de Federal Advisory Committee, de gouden standaard voor onafhankelijk en objectief advies.

Weerballon voor onderzoek, Nieuw Zeeland. Soms aangezien voor UAP’s. Credits; NASA

Het team staat o.l.v. astrofysicus David Spergel, voorzitter van de Simons Foundation in New York City, en voorheen voorzitter van de afdeling astrofysica aan de Princeton University. Daniel Evans, van het NASA’s Science Mission Directorate, stuurt de groep aan. Het team zal periodiek bijeenkomen, hun bevindingen worden openbaar. Echter het werk van de groep is niet gerelateerd aan NASA-vluchtmissies of andere NASA-programma’s. De groep stelde dat er nog geen gegevens zijn die het idee ondersteunen dat UAP’s het bewijs zijn van buitenaardse technologieën. Echter, aldus NASA, de zoektocht naar leven elders in de kosmos is wel een prioriteit van NASA. Verder gaat men ook nog in op het woord ’technosignaturen’, een specifiek type biosignatuur, dat wordt gedefinieerd als elk detecteerbaar teken van bestaand of uitgestorven leven. En verder stelt NASA dat er geen programma voor UAP’s is, dus ook geen programmatische financiering.

Technosignaturen zijn tekenen van technologie gebruikt om het bestaan van een geavanceerde beschaving elders in het universum af te leiden, inclusief grote structuren in een baan, luchtvervuiling, of radiosignalen. Een studieprogramma naar technosignaturen is o.a. bij NASA, ROSES.

Conclusie en het Pentagon, taboe, veiligheid en bescherming luchtruim
De afgelopen dagen verschenen er meerdere berichten over de webcast van de studiegroep. Het komt erop neer dat NASA niet actief zoekt naar UAP’s. Via NASA’s aardobservatiesatellieten verzamelt het bureau echter uitgebreide gegevens over de atmosfeer van de aarde. En hoewel deze gegevens niet specifiek worden verzameld om UAP’s of buitenaardse technosignaturen te identificeren, zijn ze openbaar beschikbaar. De webcast ging vooraf aan het rapport, dat deze zomer verschijnt. En de voorzitter van het panel, astrofysicus David Spergel, zei dat de rol van zijn team niet zozeer het verklaren van de UAP’s was, maar eerder om NASA een ‘routekaart’ te geven om toekomstige analyses te begeleiden. Men stelde tevens vast dat teamleden flink onderhevig waren aan ‘online misbruik’, sinds het begin van de studie.
De grootste uitdaging die panelleden noemden, was echter een gebrek aan wetenschappelijk betrouwbare methoden voor de documentatie van UAP’s. Problematisch is dat UAP’s in het algemeen worden vastgelegd met camera’s, sensoren en andere apparatuur die niet zijn ontworpen of gekalibreerd om dergelijke eigenaardigheden nauwkeurig waar te nemen en te meten. “Als ik in één regel zou samenvatten wat we volgens mij hebben geleerd, dan hebben we gegevens van hoge kwaliteit nodig”, aldus Spergel, en vervolgde, De huidige bestaande gegevens en ooggetuigenverslagen alleen zijn, onvoldoende om sluitend bewijs te leveren over de aard en oorsprong van elke UAP-gebeurtenis.”

UAP, still uit USS Nimitz, 2004, credits; US Department of Defense

Een ander probleem is dat er een taboe rond de kwestie blijft bestaan. Hoewel bijvoorbeeld het Pentagon de afgelopen jaren militaire piloten heeft aangemoedigd om UAP-gebeurtenissen te documenteren, blijven veel commerciële piloten “zeer terughoudend om ze te melden” vanwege het aanhoudende stigma rond dergelijke waarnemingen, aldus Spergel. Het NASA-adviespanel vertegenwoordigt het eerste UFO-onderzoek dat ooit is uitgevoerd onder auspiciën van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie voor een onderwerp dat de regering ooit heeft toevertrouwd aan de exclusieve en geheime bevoegdheid van militaire en nationale veiligheidsfunctionarissen.
De NASA-studie staat los van het onderzoek van het AARO van het DoD. Dit onderzocht de afgelopen jaren waarnemingen die de afgelopen jaren zijn gerapporteerd door militaire piloten en geanalyseerd door Amerikaanse defensie- en inlichtingenfunctionarissen. Zie o.a. deze Astroblog over de inspanningen van het DoD m.b.t. UAP’s. De parallelle inspanningen van de NASA en het Pentagon benadrukken een keerpunt voor de regering na tientallen jaren besteed te hebben aan het afleiden, ontkrachten en in diskrediet brengen van meldingen van niet-geïdentificeerde vliegende objecten, of UFO’s, die dateren uit de jaren 1940 e.v.. Maar door de kwestie uiteindelijk frontaal aan te pakken, hebben zowel NASA als het Pentagon de nadruk gelegd op de noodzaak om het Amerikaanse luchtruim te beschermen, en bij uitbreiding de openbare veiligheid. Bronnen; NASA, Reuters, CBS, Space.com, DoD

NASA holds first public meeting on UFO study | full video

 

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten