Site pictogram Astroblogs

SpaceX’ 60 Starlink satellieten waren vannacht boven Nederland als ‘Ufo-treintje’ zichtbaar [Update]

Credit: © Marco Langbroek via SatTrackBlog.

De gisteren om 04.30 uur Nederlandse tijd gelanceerde zestig (!) Starlink satellieten van Elon Musk z’n SpaceX, waar we eerder over schreven, vlogen vannacht in formatie boven Nederland en dat leverde spectaculaire beelden op. Eerst kwamen ze kort voor 01.00 uur boven ons land en rond 02.30 uur nog een keertje. Het was te zien als een lange rits van tientallen lampjes, die achter elkaar aanvlogen. Veel mensen wisten niet wat ze zagen. Zo vroegen sommigen zich af of het ufo’s waren of Rusland dat Amerika aanvalt. De satellieten werden onder andere door Marco Langbroek vanuit Leiden waargenomen, die 56 satellieten telde. Op dat moment vlogen ze op een hoogte van 440 km en ze zijn onderweg naar hun definitieve baan op 550 km hoogte, van waaruit ze er voor gaan zorgen om breedbandinternet wereldwijd beter bereikbaar te maken. langbroek maakte onderstaande video van de Starlink-formatie.

SpaceX Starlink objects train 24 May 2019 from Marco Langbroek on Vimeo.

Komende nachten zal het treintje nog wel vaker zichtbaar zijn, totdat de satellieten, die elk door voortstuwing naar hun eigen baan zullen gaan, ter ver uit elkaar zijn. De zestig satellieten werden gelanceerd vanaf Space Launch Complex 40 (SLC-40) van Cape Canaveral in Florida. De eerste trap van de Falcon 9 raket maakte vervolgens een zachte landing op het drijvende dok genaamd “Of Course I Still Love You” in de Atlantische Oceaan. Hieronder videobeelden van de lancering.

Bron: Sattrackcam Leiden + NOS.

[Update 26 mei 11.00 uur] Afgelopen nacht (26 mei) was het ‘Starlink-satelliettreintje’ ook twee maal zichtbaar, alleen was het een stuk minder goed zichtbaar dan de nacht ervoor en was de afstand tussen de satellieten ook toegenomen. Ik heb ze zelf helaas niet gezien, vanuit Dordrecht bekeken, maar in Leiden kon Marco Langbroek dit filmpje ervan schieten. Hij kon ook zien dat sommige satellieten varieerden in helderheid. Wel opgemerkt dat hij voor z’n waarneming een verrekijker gebruikte, dus dat maakt wellicht het verschil (had ik namelijk niet gedaan). Alles bij elkaar duurde het zo’n twee minuten.

SpaceX Starlink objects train 25 May 2019 pass 2 (23:50 UT) from Marco Langbroek on Vimeo.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten